Vlagyimir Putyin népszerűsége csökkent, miután nem foglalt egyértelműen állást a nyugdíjkorhatár emelése ellen. Az elnök úr nem foglalkozik körvélemény-kutatási eredményekkel - kommentálta a hírt Dmitrij Peszkov az államfő szóvivője a Moscow Times cikke szerint. Úgy tűnik, ez sem volt szerencsés.

A probléma forrása, hogy Dmitrij Medvegyev miniszterelnök, Putyin közeli szövetségese június 14-ét, a labdarúgó-világbajnokság nyitónapját találta alkalmasnak arra, hogy bejelentse: a kormány emelni akarja a nyugdíjkorhatárt. A nők esetén 55 évről 63-ra, a férfiaknál 60-ról 65 évre menne fel a nyugdíjba vonulás ideje. A magyarázat közismert: kezd elviselhetetlenül nagy terhet jelenteni a költségvetésnek a nyugdíjak kifizetése.

Micsoda disznóság!

Hiába próbálta a kormányfő a vébével kapcsolatos felhajtás mögé bújtatni a javaslatot, az nem kerülte el az emberek figyelmét. Az azóta készült közvélemény-kutatásokból kiderült, hogy a társadalom 90 százaléka ellenzi az intézkedést. A FOM intézet felmérése szerint azok oroszok aránya, akik Putyinra adnák a szavazatukat egy most vasárnapi választáson, 62 százalékról 54 százalékra zuhant. Népszerűségi indexe pedig 75-ről 69 százalékra hanyatlott.

Még a legnagyobb állami tulajdonú közvélemény-kutató intézet, a VTsIOM is azt mutatta ki, hogy az elnök elfogadottsága öt százalékponttal szánkázott. Mindezek tetejébe rövid idő alatt két és fél millió ember írta alá azt a petíciót, amely arra kéri Vlagyimir Putyint, hogy akadályozza meg a nyugdíjkorhatár emelését.

Ne essünk túlzásba!

Peszkov nem dramatizálná a helyzetet. Szerinte a nyugdíjreform szociálisan érzékeny kérdés, amelyről még nem született végső döntés. Érhető, hogy egy ilyen ügy hatással van a népszerűségi indexek alakulására. Putyin elnök pragmatikusan kezei a problémát, ugyanakkor továbbra is főként államfői feladatainak ellátására koncentrál.

A reform kínos eleme, hogy Putyin - aki maga is 65 éves - 2005-ben megesküdött rá: amíg ő Oroszország vezetője, nem fogják emelni a nyugdíjkorhatárt. A 180 fokos fordulat lehetőségével kapcsolatban Peszkov azt mondta: sok idő telt el az ígéret óta, ami alatt lényegesen megváltozott az ország helyzete. Egyébként Putyin nem vesz részt a reform előkészítésében.

Az ellenzék vezére, Alekszej Navalnij arra szólította fel híveit, hogy húsz olyan városban, amely nem ad otthont a foci-világbajnokság meccseinek, július 1-jén tiltakozzanak a nyugdíjkorhatár emelése ellen. Más politikusok, szakszervezetek és civil aktivisták szintén demonstrációkat szerveznek.

A fotó forrása: Alexander Zemlianicsenko/AFP