Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A görög hatóságok aggódva tapasztalják, hogy az elmúlt napokban ismét növekedésnek indult a Törökországból a görög szigetekre érkező bevándorlók száma - jelentette az athéni ekathimerini.com hírportál. Ha lehet, még ennél is aggasztóbb, hogy hírek szerint a török partokon egyre több indulni készülő menekült gyülekezik.

A Skai tévétársaság szerint az elmúlt öt napban 160 bevándorló és menekült érkezett Leszbosz szigetére, ami nem hangzik soknak, ám ha figyelembe vesszük, hogy az ezt megelőző hetekben szinte senki sem érkezett, akkor ez is lényeges növekedés.

Majdnem 53 ezer

Ezen a szigeten, a menekülők egyik fő érkezési pontján most négyezer bevándorlót látnak vendégül, ami kimeríti a rendelkezésre álló erőforrásokat. Számosz szigetére 64-en érkeztek az elmúlt napokban, így ott most összesen 954-en vannak - derült ki kormányzati információkból.

A görög szigetvilág keleti szigetein összesen valamivel több mint 6600 bevándorló és menekült vár arra, hogy elbírálják a letelepedési kérelmét. Az országban összesen megközelíti az 52,7 ezret a hasonló cipőben járók száma.

Gyülekező emberek

Szakértők szerint az érkezők számának növekedése arra utal, hogy a török hatóságok enyhítettek az ellenőrzésen, amelyet a márciusban tető alá hozott EU-török megállapodásban vállaltak - mondták az ügyhöz közel álló informátorok a Skainak. Ugyanezek a források buszokat láttak Izmír központi terén, amint menekültek százai szálltak le róluk, valamint rengetek csónak van a tengerparton, amelyeken az erre vállalkozók eljuthatnak a közeli görög szigetekre.