Lazítanak Romániában

A Román Nemzeti Bank 2 százalékponttal, 10 százalékra mérsékelte a bankok kötelező valuta-tartalékrátáját, ugyanakkor az alapkamat változatlanul 1,75 százalék maradt.
MTI, 2016. szeptember 30. péntek, 16:40
Fotó: Reuters

A központi bank igazgatótanácsának döntése az alapkamatot illetően összhangban volt az elemzői várakozásokkal. A bankok kötelező lej tartalékrátája ugyanakkor nem módosult, 8 százalék maradt.

A jegybank honlapján olvasható közlemény emlékeztet, hogy augusztusban az előző hónaphoz képest a román éves fogyasztói árindex 0,6 százalékponttal növekedett, de így is negatív tartományban maradt, és mínusz 0,2 százalék volt az éves infláció.

A jegybank arra számít, hogy az infláció negatív tartományban marad az idei év végéig, majd fokozatosan növekszik. Arra számítanak, hogy 2017 második felében kerül ismét a jegybank által megállapított inflációs célsávba, miután eltűnik az áfacsökkentések hatása.

A román kormány tavaly nyáron valamennyi élelmiszerre kiterjesztette a kedvezményes 9 százalékos áfát, januártól pedig négy százalékponttal, 20 százalékra mérsékelte az általános áfakulcsot.

Romániában tavaly május óta változatlan az irányadó kamat, amely történelmi mélyponton áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK