Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem igaz, hogy Magyarországnak infrastrukturális okok miatt 2021 után meg kell hosszabbítania az orosz Gazprom állami monopóliummal kötött hosszú távú gázszállítási szerződést - mondta a Magyar Nemzetnek Holoda Attila, az Orbán-kormány korábbi energetikai helyettes államtitkára. A nagy mennyiségű import lekötése évekre előre gazdaságilag indokolatlan, továbbá hamarosan több irányból is érkezhet gáz Magyarországra.

Szerinte ezért Szijjártó Péter külügyminiszter csak egy újabb hűségnyilatkozatot tett a kormány nevében az orosz vezetésnek a hosszú távú szerződés meghosszabbításának ígéretével. A miniszter arra hivatkozott, hogy a Horvátország és Románia felől érkező import lehetősége illúzió, a szlovákiai vezetékben pedig nincs gáz. Holoda szerint azonban ez előbbi két importcsatorna hamarosan megnyílhat, az utóbbi esetén pedig rövidesen eltűnik a színről az a cég, amely üzemelteti a vezetéket, megdrágítva annak használatát.

Emellett a korábbi 8-10 milliárd köbméteres import helyett csak a lakossági és közüzemi fogyasztásra, 3,5-4 milliárd köbméterre kellene szerződést kötni. Az oroszoknak érdekük az ukrajnai tranzit legalább egy részének fenntartása annak ellenére, hogy a kommunikációjuk szerint ezt 2019-ig megszüntetnék. A Gazprommal csak úgy érdemes szerződni, hogy abban a jelenleginél jóval rugalmasabb szabályokat rögzítenének az ár meghatározására. Az orosz gáz ára a korábbi 300 dollár/ezer köbméterről mostanra 170 dollár közelébe esett.

(A nyitókép forrása: Reuters)