A Nemzeti Front (NF) jelöltje, Marine Le Pen a voksok 34,69 százalékát kapta meg. A különbség jóval több 20 százalékpontosnál, mint az az előrejelzésekben szerepelt. Az NF viszont a szavazatok arányát tekintve megdöntötte saját rekordját.

A választási részvétel 75,3 százalékos volt. A leadott szavazatok 12,5 százaléka érvénytelen. A távol maradók és az érvénytelenül szavazók aránya együtt szokatlanul nagy egy elnökválasztáshoz képest - állapította meg Anne Jadot, a Lotharingiai Egyetem politológus professzora.

Párizsban Macron megszerezte a voksok 90 százalékát - közölte a Twitteren Anne Hidalgo főpolgármester. Hidalgo, akinek köztudottan hűvös a viszonya Macronnal, így gratulált neki: "A lehető legnagyobb sikert kívánom az országnak!".

Az urnazárás után több kisebb erőszakos tüntetőcsoport összecsapott a rendőrséggel a főváros keleti részében. A rendőrök könnygázzal oszlatták fel őket, több tüntetőt igazoltattak, illetve őrizetbe vettek.

Macron beiktatása a hét végén lesz az Elysée-palotánál. Pontos idejét még nem közölték, de mindenképpen Francois Hollande leköszönő elnök mandátumának május 14-i lejárta előtt kell megtörténnie. Macron első hivatalos programján hétfőn Hollande-dal együtt részt vesz a II. világháborús Győzelem napi ünnepségen. Az elnökválasztás hivatalos eredményét az alkotmányos tanács jelenti be csütörtökig.