Leállt az olajszállítás Líbiából

Gyakorlatilag leállt az olajszállítás Líbiából, amely a világ 12. legnagyobb olajexportálója, mivel csökkent a termelés, és a zavargásoktól megrettent kikötői dolgozók elhagyták munkahelyeiket - közölték ipari források pénteken.
MTI-Eco, 2011. február 25. péntek, 18:01
Fotó:

Egy líbiai kőolajat vásárló azt mondta, hogy megszűnt a kommunikáció a legtöbb kikötővel, az oda tartó hajók a nyílt vízen vesztegelnek vagy visszafordultak.

Egy másik forrás pedig arról számolt be a Reutersnek, hogy a kikötői kiszolgáló személyzet hiánya, illetve a térségben uralkodó rossz időjárás miatt legalább öt tankhajó vesztegel líbiai kikötőben mintegy 3 millió hordó kőolajjal.

Az ország egyik legnagyobb olajmezőjével összeköttetésben álló kelet-líbiai kikötők, Marsá al Hariqah és Zuetina zárva vannak. A nyugat-líbiai Závija olajkikötő pedig a viharos időjárás miatt nem üzemel. Maga a város a kormányellenes tüntetők kezén van.

Líbia hat fő olajtermináljából öt az ország keleti területén található, amit jórészt már elfoglaltak a lázadók. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) adatai szerint az észak-afrikai ország januárban 958 millió hordó kőolajat exportált, ennek legalább 60 százalékát a keleti kikötőkből.

HOZZÁSZÓLÁSOK