Lebukott Merkel - pénzért lobbizott a BMW-nek

Német nyomásra felpuhítja az EU az autók károsanyag-kibocsátására vonatkozó új szabványát. A döntés mögött a nagyobb környezetterheléssel működő luxusautókat gyártó német cégek eredményes lobbizása állhat.
Napi.hu, 2013. október 15. kedd, 18:09
Fotó: Napi.hu

A német kormány meggyőzte európai partnereit arról, hogy nem kell elkapkodni az új autók károsanyag-kibocsátásának szigorítását - jelentette a BBC. Az EU környezetvédelmi miniszterei megegyeztek abban, hogy nem vezetik be a kilométerenként 95 grammos szén-dioxid-kibocsátási normát 2020-tól. Ezzel feladták a nem is olyan régen, idén júliusban elfogadott álláspontjukat.

Bírálja a német baloldal a CDU-t a BMW fő részvényeseitől kapott adomány miatt
Az autóipar lobbistájának nevezte a német kereszténydemokrata pártot (CDU) kedden több vezető német baloldali politikus, amiért a CDU több mint félmillió euró adományt kapott a BMW fő részvényeseitől. A bírálók az adományozást összefüggésbe hozzák azzal, hogy hétfőn a berlini vezetés nyomására halasztották el a döntést az autók szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésére vonatkozó brüsszeli javaslatról.

A bajor autógyártó társaság részvényeinek csaknem 50 százalékával rendelkező Quandt család 690 ezer eurót adományozott a CDU-nak a szeptemberi parlamenti választás után. Erről a Spiegel Online hírportál számolt be kedden.

Az új javaslat szerint csupán az autók 80 százalékát kell olyan motorral ellátni az évtized végétől kezdve, amely kilométerenként maximum 95 gramm szén-dioxiddal szennyezi a környezetét, maradék 20 százalékuk 2024-ig haladékot kap a norma teljesítésére. Ez lesz az a szabálytervezet, amely az Európai Parlament és az uniós vezetőket tömörítő Európai Tanács elé kerül.

Felháborító vagy ésszerű

Connie Hedegaard, az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosa csalódottan vette tudomásul a könnyítést. Rebecca Harms, a német Zöldek parlamenti képviselője kifejezetten dühösen reagált. Azzal vádolta Angela Merkel kancellárt - akivel pártjának vezetői kedden egyeztettek a koalíciókötés lehetőségéről -, hogy erőszakot követett az unió demokratikus döntéshozatalán, hiszen kormánya egy már elfogadott közös álláspont megváltoztatását kényszerítette ki.

Harms szerint Merkel szégyenletes engedményt tett a német luxusautó-gyártóknak, akik régóta lobbiztak az új szabály felvizezéséért. A halogatás lelassítja az új környezetbarát technológiák kifejlesztését, amelyek mérsékelhetnék az autók károsanyag-kibocsátását.

Peter Altmaier, a berlini kormány környezetvédelmi minisztere úgy véli, nem az alapelvekben van vita a felek között. A klímavédelmet mindenki fontosnak tartja, ám rugalmasságra is szükség van, mert a túlzott szigorítások túlságosan megdrágíthatják az autókat, amivel aláásnák az európai autóipar versenykéséségét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rw, 2013.10.15 18:13

Már megint csak a "lobbisták", nincs itt semmi korrupció.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html