Lebuktak a bankok - Így megy nagyban az adóelkerülés

A legnagyobb 20 európai bank 2015-ben mintegy 25 milliárd eurónyi profitot mutatott ki az adóparadicsomokban, azaz nyereségük negyede után nem, vagy csak alig adóztak. Többszáz millió eurós profitok vándoroltak olyan országokba, ahol egy árva alkalmazottja sem volt az adott pénzintézeteknek. Az Oxfam tanulmánya szerint azonban a bankok csak a jéghegy csúcsát jelentik.
Lovas-Romváry András, 2017. március 27. hétfő, 15:25
Fotó: Napi.hu

A globális szegénység ellen harcoló jótékonysági szervezeteket tömörítő brit Oxfam International új tanulmánya szerint megdöbbentően magas összegeket folyatnak át az európai bankok olyan adóparadicsomokba, ahol nem, vagy csak alig adóznak azok után. A bankszektor szerintük csak a jéghegy csúcsát jelenti, azonban mivel az unióban részletes, országokra lebontott jelentéstételi kötelezettség vonatkozik az ágazatra, ezért kiválóan illusztrálja az adóparadicsomok működését.

Összefoglalójuk szerint 2015-ben a 20 legnagyobb európai bank összesen 25 milliárd eurónyi nyereséget folyatott át adóparadicsomokba. Ezek egy része után egyszerűen csak alacsonyabb adót fizetett, mint egyébként kellett volna, azonban 383 millió euró után egyáltalán nem adóztak. A bankok e mellett 628 millió eurónyi profitot mutattak ki olyan országokban lévő leánycégeiknél, ahol a gyakorlatban egyetlen embert sem alkalmaztak.

Némi ellentmondás

Azt, hogy ez mennyire nincs összhangban a bankok valós tevékenységével jól mutatja, hogy míg az ilyen országokban mutatták ki a bankok teljes profitjuk 26 százalékát, miközben a teljes forgalmuk csak 17 százaléka származik onnan, s munkavállalóik 7 százaléka alkalmazzák ott. Eközben sokszor az is jellemző, hogy az adott bankcsoport abban az országban, ahol vallós tevékenységét végzi, veszteséggel működik.

A tanulmány szerint erre jó példa a Deutsche Bank esete, a német bankóriás Németországban veszteséggel működött 2015-ben, miközben a különböző adóparadicsomokban 1,897 milliárd eurónyi profitot könyvelt el.

Jó hely Delaware

Kirívó esetet jelentenek például az európai bankok amerikai leányvállalatai is. Ezek 95 százaléka ugyanis az adóparadicsomként ismert Delaware államban van bejegyezve, 42 százalékuk ráadásul ugyanarra a címre, egy olyan híres irodaépületben, amely összesen 285 ezer cég központjaként funkcionál papíron.

A legnagyobb gondot az adóparadicsomok működésével a tanulmány készítői szerint az, hogy az ott kimutatott jövedelmek után a bankok nem adóznak azokban az országokban, ahol ez a nyereség valóban keletkezik. Ezzel az adott állam - amelyek többsége fejlődő ország - komoly adóbevételektől esik el. Példaként Indonézia és Monaco esetét említik. A 20 legnagyobb európai bank tevékenysége hasonló intenzitású a két országban, azonban ugyanezen tevékenység után Monacóban 10-szer nagyobb nyereséget mutatnak ki.

A pénzintézetek körében két ország volt a legnépszerűbb 2015-ben, ha a jövedelem kimutatása került szóba. A 20 legnagyobb bank papíron profitja 8,4 százalékát két országban, Luxemburgban és Írországban érte el. Írországban például úgy értek el összesen 2,3 milliárd eurónyi nyereséget, hogy eközben forgalmuk mindössze 3 milliárd euró volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ezt-neked, 2017.04.14 16:17

@na4: "Ha megfizethető, alacsony adók lennének, az offshore fogalom nem is létezne. "

Jobberkém! TI hagytátok leginkább a vezéreteknek, hogy tegye, amit tett ezidáig! Most nem sopánkodni kellene, hanem tenni, hogy takarodjanak oda, ahova valók, a történelem szemétdombjára!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2017.04.14 16:07

Az egész offshore a mérhetetlenül pazarló és pénzéhes államaparátusoknak köszönhető, akik kifosztják a vállalkozásokat. A befolyt adókat a politikusok hülyeségekre verik el, szétlopják és eltűnik a korrupció átláthatatlan bugyraiban. Teljesen természetes, hogy a vállalkozások nem akarnak egy ilyen csődtömeget finanszírozni. Ha megfizethető, alacsony adók lennének, az offshore fogalom nem is létezne. Szingapurban így van, onnan nem is menekülnek a vállalkozások, hanem éppen ellenkezőleg, oda mennek. Dubai detto.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html