BUX
38240

Lecsap a vihar - zárva maradhat a Wall Street

New York polgármestere elrendelte pénteken a város alacsonyan fekvő területeinek kötelező kiürítését, mielőtt az Irene nevű hurrikán eléri a környéket. A hurrikánt 2-es fokozatúvá minősítették, de még erősödhet.

NAPI, 2011. augusztus 26. péntek, 22:16

Az intézkedés mintegy 250-270 ezer embert érint. Már pénteken megnyitják a menedékhelyeket, és szombat délután öt órára be kell fejezni a kiürítést. A veszélyeztetett kórházakból már pénteken megkezdődött a betegek elszállítása - idézi az Index az MTI hírét."Ilyen rendelkezést még sohasem adtunk ki, és most sem tennénk, ha nem gondolnánk, hogy ez a vihar nagyon veszélyes lehet" - mondta sajtótájékoztatóján Michael Bloomberg polgármester. Hangsúlyozta: kötelező evakuálásról és életveszélyről van szó, hajnali ötig mindenkinek el kell hagynia az érintett területeket.

Bezárhat a tőzsde
Sor kerülhet arra is, hogy a vihar miatt bezárják a New York-i értéktőzsdét is - mondta a NYSE Euronext alelnöke a Bloomberg TV-nek. Louis Pastina szerint még ha ki is tudnának nyitni, nem volna sok értelme, ha közben az ügyfeleik nem tudnak beérni.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója a tömegközlekedés leállítását jelentette be pénteken a közelgő szélvész miatt. New York városában ez szombat déltől lép hatályba, akkor indulnak az utolsó metrók és autóbuszok. A metrót az a veszély fenyegeti, hogy a ciklont kísérő esőzések elöntik az alagutakat. Leállnak a vonatok New Yerseyben is. Philadelphia vasárnapra készül hasonló intézkedéssel. Ha a szél túl erős marad, a nagyobb hidakat is lezárják a forgalom elől.

Barack Obama elnök a hurrikánt potenciálisan nagyon veszélyesnek minősítette, és kérte honfitársait, hogy vegyék komolyan a helyzetet. Az elnök a vihar miatt megszakítja szabadságát, amelyet egy, a vihar útjába eső tengeri üdülőhelyen tölt.A legfrissebb jelentés szerint az Irene egy kicsit vesztett az erejéből, most a forgószél sebessége mintegy 160 kilométer óránként.