Lecsap az unió a terroristák egyik pénzügyi forrására

A terrorszervezetek finanszírozásának fontos forrása a műtárgycsempészet. Az Európai Unió már régen szembesült a problémával, azonban a tagállamok még az olyan alapfogalmakat sem tisztázták, minthogy mik azok a kulturális javak. Az Európai Bizottság most neki megy az illegális kereskedelemnek, hogy lesújtson a terroristákra.
Szabó Dániel, 2017. július 23. vasárnap, 10:55
Fotó: AFP

A 2015-ös Velencei Biennálé egyik leglátogatottabbja volt az iraki pavilon, ahol a Bagdadi Nemzeti Múzeum olyan műtárgyakat mutatott be, amelyeket a 2003-as amerikai offenzíva alatt vagy után loptak el. Némelyeket az iraki hadsereg tagjai vitték el, másokat pedig fosztogatók. Közel tíz évig tartott, míg az illegális piacokról a hatóságok visszaszerezték az ellopott régiségek egy tekintélyes részét, ha nem is az összeset.

Majd nem sokkal később a sajtóban több hír is megjelent arról, hogy az Iszlám Állam szélsőségesei felrobbantották a szíriai Palmüra romvárosát, a helyi ásatásokról és múzeumokból pedig műkincseket loptak el. A tárgyak hamar nyugatra kerültek különböző illegális csatornákon. Sokat az interneten hirdettek meg. Némely darabért akár 250 ezer vagy 1 millió dollárt is elkértek. Márpedig vevők is voltak: az Egyesült Államok vámügyi hivatala - a Guardian tavalyi cikke szerint -  145 százalékkal nőtt a Szíriából. 61 százalékkal az Irakból behozott régiségek értéke 2011 és 2013 között.

Hiába figyelmeztetett az UNESCO és az Európai Unió már a szír polgárháború 2013-as eszkalálódásakor, hogy minden egyes lopott műtárgyért fizetett dollárral a terroristákat finanszírozzák. Ez azontúl, hogy nem etikus és veszélyes, bűncselekménynek is számít.

Lassan őrölnek Brüsszel malmai

Az Európai Bizottság már három-négy éve próbált fellépni a műtárgycsempészekkel szemben, azonban több problémával is szembesült. Hiába vannak érvényben uniós korlátozások az iraki és szíriai áruk behozatalára, de nincs általános uniós keret a kulturális javak importjára. A meglévő nemzeti jogszabályok sem egységesek, így az EU külső határain a különböző országok eltérő kezelését gátlástalanul kihasználják azok az illegális csoportok, amelyek készséggel közvetítettek a terroristák és a gyűjtők között.

Az uniós testület ezért múlt hét csütörtökön összeállított egy javaslatcsomagot, amelyet az Európai Parlament elé terjeszt. Ebben első körben definiálta, hogy pontosan mit ért a kulturális javak alatt. Valamint meghatározta, hogy pontosan milyen dokumentumokkal kell rendelkezni a 250 évnél régebbi műtárgyaknak (ezek ugyanis a legértékesebbek).

Az ókori időkből származó tárgyakra különleges import engedélyt kell kiváltani, míg az egyéb daraboknál igazolni kell, hogy azokkal az importőr legálisan kereskedik. A vámhatóságok pedig jogot kapnak arra, hogy a tárgyakat lefoglalják illetve visszatartsák, amíg nem tisztázódik, hogy legálisan szállítják azokat.

Fontos, hogy bármilyen harmadik országra érvényesek lesznek a műkincsbehozatali előírások. Eddig ugyanis a legtöbb csempész úgy játszotta ki a szabályozást, hogy Törökországból vagy Libanonból szállíttatta a tárgyakat. Sok esetben ottani dokumentumokkal próbálták legálissá tenni a műveletet, azonban ezeket a papírokat is szigorúbban vizsgálják majd.

"A zsákmányolás és a kulturális javak csempészete megfosztja az érintett állampolgárokat kulturális identitásuk egy részétől, és elpusztítja az emberiség kulturális örökségét" - mondta el Navracsics Tibor, az Európai Bizottság ifjúsági, oktatási és kulturális ügyekért felelős biztosa az elfogadott javaslat kapcsán. Az EB magyar tagja reméli, a parlament és az Európai Unió Tanácsa is gyorsan áldását adja a szigorításokra.

Azonban kérdés, hogy mennyire lehet egyértelműsíteni a műtárgyak tulajdoni viszonyait, amikor az még olyan esetekben is problémát jelent, mint amikor viszonylag ismert a leletek származási helye. Jó példa erre a nem rég egy speciális bérleti konstrukcióban visszaszerzett Seuso-kincsek esete.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

alex53, 2017.07.23 17:32

Ettől biztosan el fognak pusztulni a terroristák! Mármint ettől a címtől és a röhögéstől...
Minden épeszű ember tudja, hogy az unió nem csap le sehova!
Miért?
Mert impotens emberek gyülekezete irányítása alatt, semmit nem lehet és nem is tudnak megvalósítani! A lobby érdekekről nem is beszélek! Azok további akadályokat gördítenek!
3-4 év alatt jutottak el eddig, hogy foglalkozni kellene az üggyel!
További 4-5-6 év kellene egy esetleges nem kötelező érvényű határozatra, és remélhetőleg
addigra már nem lesz Iszlám Állam... (Vagy ezért "keménykednek"?)
Ha nem így lenne, esetleg mégis sikerülne valami féle, semmit nem érő "szándéknyilatkozatot" hozni arról, hogy mit terveznek a következő 4-5-6 évben... (Ugye szörnyű, de így van!)
Nos akkor sem érne semmit bármi féle döntés, mert ők, -terroristák- nem a törvényeket, határozatokat betartó egyedekkel üzletelnek! Akik tőlük vásárolnak, azok magasan lesz..ják
az összes gittegyletet külön-külön, és együtt is! (UNIÓ, ENSZ, NATO, stb., FIDESZ, KDNP, Szocik, ...)
Az ő érdekeik, hogy olcsón hozzájussanak a műkincsekhez! Egyszerű...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html