A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai szerint az elsődleges átszűrődési csatorna az export. A jövő évi orosz recesszió elkerülhetetlennek tűnik, ám mélysége egyelőre igen bizonytalan, és a következő hetek eseményeitől függ.

A Capital Economics elemzői által kidolgozott forgatókönyv-változatok alapján az orosz hazai össztermék (GDP) 2015-ben 2-8 százalék közötti mértékben zuhanhat, ami a ház modellszámításai szerint a közép- és kelet-európai térség oroszországi exportjának 18-50 százalék közötti visszaesését okozhatja, és ez 0,3-1,0 százalékponttal csökkentheti jövőre a régió átlagos növekedési ütemét.

A másik - potenciálisan még "robbanásveszélyesebb" - átszűrődési kockázatot a pénzügyi rendszerek közötti kapcsolatok jelentik. A közép- és kelet-európai gazdaságok közvetlen pénzügyi kapcsolatai Oroszországgal csekélyek, amit mutat, hogy a térség valutái csak mérsékelten, 0,5-1,0 százalék közötti mértékben gyengültek kedden az euróhoz képest az oroszországi pénzügyi válság újabb híreire.

Az országcsoport azonban közvetve mégis ki van téve az oroszországi válságnak, mégpedig az osztrák bankszektoron keresztül, amelynek mind Közép- és Kelet-Európában, mind az orosz piacon jelentős érdekeltségei vannak, így járványközvetítővé válhat - fejtegették a Capital Economics londoni elemzői.

Az orosz válság átterjedésének kockázatára más nagy londoni házak is felhívták a figyelmet.

A Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó közgazdászai erről összeállított legutóbbi elemzésükben kiemelték, hogy a folyamatosan csökkenő olajárak fő haszonélvezői közé tartoznak ugyan a közép- és kelet-európai felzárkózó térség gazdaságai is, de az orosz gazdaságra nehezedő nyomás egy idő után régiós járványkockázattá válhat.

A ház szerint a nagy kérdés az, hogy az orosz gazdaságban zajló mostani folyamatok - különös tekintettel arra, hogy az olajárak csökkenése valószínűleg folytatódik - mikor jutnak el arra a pontra, ahonnan a piac az addig oroszországi kockázatként érzékelt tényezőket regionális kockázatként fogja kezelni.

Az RBS elemzői szerint aligha lehetséges annak precíz meghatározása, hogy ez a pont milyen olajárszinten van. A ház szerint a jelenlegi árfolyam-dinamika alapján az valószínűsíthető, hogy a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta hordója 2015 első negyedében 50 dollárra, vagy ez alá süllyed tovább.