Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szociáldemokrata elkötelezettségéről ismert Bernie Sanders szenátor, az amerikai Demokrata Párt volt elnökjelölt-aspiránsa és két szenátortársa törvényjavaslatot nyújtott be az USA Kongresszusában, amely egyszeri 60 százalékos vagyonadót vetne ki a leggazdagabb amerikaiakra a koronavírus-válságban tovább tágult társadalmi szakadék összébb húzása érdekében - derül ki a politikusok hivatalos közleményéből.

A Make Billionaires Pay Act névre keresztelt törvény alapján 467 milliárdosnak, az USA legvagyonosabb 0,001 százalékának kellene a zsebébe nyúlnia. A jogszabály a 2020. március 18. és 2021. január 1. között elért vagyongyarapodást kurtítaná meg.

Hogy mekkora összegről lehet szó, azt a kezdeményezők az érintett adózói kör március 18. és augusztus 5. között elért gazdagodásával jelzik. Ez alatt az idő alatt 731 milliárd dollárral nőtt a vagyonuk (a magyar GDP négyszerese), miközben 5,4 millió amerikai vesztette el az egészségbiztosítását és 50 millió folyamodott munkanélküli-segélyért.

Maradna mit a tejbe aprítani

Bár ez az összeg az év végéig változhat nagyságrendje alapján a szenátorok szerint egy éven át minden amerikai Medicare-ellásátá fedezhetné. A törvényjavaslat kezdeményezői ugyanis arra akarnák felhasználni az egyszeri adóbevételt, hogy támogassák azokat az amerikaiakat, akiknek nincs egészségbiztosításuk. Egyebek mellett egy éven át ki lehetne fizetni receptre felírt gyógyszereik árát.

Az augusztus elejéig ismert adatok alapján a törvény meghagyna a dúsgazdag 0,001 százaléknak a koronaválság alatt elért vagyongyarapodásából 310,1 milliárd dollárnyi vagyont (több mint a magyar GDP másfélszerese). A példa kedvéért megemlítik, hogy a ma ismert számok alapján Jeff Bezos Amazon-vezér, a világ leggazdagabb embere 42,8, Elon Musk Tesla-vezér, 27,5, Mark Zuckerberg Facebook-vezér 22, 8 milliárd dollárt fizetne be az államkasszába. A Forbes becslése szerint Bezos vagyona 193,0, Muské 70,7, Zuckerbergé pedig mintegy 100 milliárd dollár.