Gillian Tett, a Finacial Times (FT) publicistája nemrégiben elvitte kirándulni lányait a délnyugat-angliai Dartmoor környékére, ahol olyan épületek romjai láthatók, amelyeket a középkori pestisjárvány nyomán hagytak el az emberek. A fekete halál az akkori lakosság 30-60 százalékát pusztította el (öt év alatt 20 millió ember halt meg Európában). Egyik gyermeke megkérdezte tőle: előfordulhat-e ez megint?

Tett jó anyához illően igyekezett megnyugtatni lányát: szemben az 1300-as évekkel, manapság kiváló gyógyszerekkel rendelkezünk, sokkal jobban ismerjük a fertőzések terjedését és jelentős gyakorlatot szereztünk a járványok visszaszorításában. Ahogy kimondta ezeket a szavakat, szöget ütött a fejébe a kérdés: valóban ilyen jók lennénk? Orvosok és filantrópok az utóbbi időben egyre erősebb kétségeket fogalmaznak meg ezzel kapcsolatban.

Csak egy pandémiát nem

A legismertebb példa erre Bill Gates filantróp, a világ egyik leggazdagabb emberének figyelmeztetése. Feleségével együtt menedzselt, közös alapítványuk igyekszik minél többet tenni a közegészségügy javításáért a világ minden táján. Eközben egy valamit találtak, ami ellen a legkorszerűbb technika alkalmazása sem ígért biztos védelmet. Egy világjárványra (pandémiára) ma sincs biztos válasza az emberiségnek.

A Gates Foundation modellszámításai szerint egy olyan típusú, a levegőn át terjedő kórokozóra épülő influenzajárvány, amilyen az 1918-ban pusztító spanyolnátha volt, amely 50-100 millió áldozatot szedett, ma 33 millió ember életét követelheti fél éven belül. Csak az egyik gond, hogy a repülőgépjáratokkal átszőtt globalizált világban a korábbinál könnyebben terjedne a kór, a másik, hogy a világ kormányai nem készültek fel koordinált fellépésre egy ilyen katasztrófa ellen.

Közömbös USA

Az USA elvileg a legjobban felfegyverzett ország a pandémia ellen, ám éppen nemrégiben mondott le a Fehér Ház globális egészségügyért felelős titkára Timothy Ziemer és nem állítottak senkit a helyére. A magyarázat az, hogy oldja meg a problémát a magángazdaság. Csakhogy - hívja fel a figyelmet az FT publicistája -, az előre nem látható kórok gyógyítására alkalmas gyógyszereket csak állami támogatással éri meg fejleszteni.

Gates igyekszik felkelteni a hozzá hasonló dúsgazdag filantrópok érdeklődését az ügy iránt és dörömböl az amerikai kormány ajtaján, hogy halmozzon fel vírusellenes készítményeket és egyéb eszközöket egy pandémiára készülve. Az ENSZ is megteszi a magáét: tavaly például azzal a tervvel állt elő, hogy pandémiakötvényeket kellene kibocsátani, amelyekkel forrást lehetne gyűjteni a megelőző intézkedésekre.

Igaz ugyan, hogy a technológia fényévekre van a 14. századi pestisjárvány idején az emberek rendelkezésére álló eszközöktől, ám ez csak a védekezés egyik eleme - foglalja össze mondandóját Tett. A másik fele az lenne, ha az embereknek készek lennének az összefogásra a baj ellen. És ebből a szempontból sajnos már nincsenek olyan messze középkori elődeiktől, mint technikai-tudományos felkészültségük terén.

A fotó forrása: Shutterstock