Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A terveknek megfelelően keddtől már lehet fizetni az új 50 eurós bankjeggyel. Az új, korábbi bankjegyeknél nehezebben hamisítható, várhatóan tartósabb bankjegyeket tartalmazó úgynevezett Europé-sorozatnak ez a negyedik tagja. Az 50 eurós az egyik legfontosabb címlet az eurósosorzaton belül, ugyanis az összes euróbankjegy 45 százalékát adják, azaz 8 milliárd darab van belőlük.

Az új 50 euróst tavaly mutatta be az Európai Központi Bank, mostanáig tartott a felkészülés a bankjegy tényleges bevezetésére, többek között át kellett állítani a bankautmatákat, készpénzfeldolgozó rendszereket. Yves Mersch, az EKB Igazgatóságának tagja akkor azt mondta: "Az új 50 eurós még biztonságosabbá teszi a pénzünket. Közös pénzünk védelmét a beleépített legmodernebb biztonsági elemek támogatják. Az új bankjegy bevezetése annak a folyamatos erőfeszítésnek a része, amelynek célja az euró stabilitásának megőrzése, hiszen az euroövezetben 388 millióan hagyatkoznak rá nap mint nap. Az újabb és egyre fejlettebb biztonsági elemekkel ellátott eurobankjegyek fokozatos bevezetése is az eurorendszer elkötelezettségét jelzi a készpénz mint megbízható és hatékony fizetőeszköz mellett."

Kép: Reuters

Az új bankjegy újdonsága többek között az arcképes ablak, amelyet először az új 20 euróson alkalmaztak. Ha a bankjegyet a fény felé fordítjuk, a hologram felső részén elhelyezett átlátszó ablakban megjelenik a görög mitológiából ismert Európé képmása, amely a bankjegy mindkét oldalán látható. Ugyanez az arckép jelenik meg a vízjelen is. A bankjegy előoldalán egy fényes, "smaragdzöld szám" található, a bankjegy mozgatásával a szám smaragdzöldről mélykékre változtatja a színét, ezenkívül fel- és lefelé mozgó fényeffektus figyelhető meg rajta. (Az új 50 euróst virtuálisan itt hasonlíthatja össze a régivel, az alábbi videón pedig megnézheti, hogyan készül az új bankó. (A videón a magyar feliratot alul a fogaskerék alatt megnyíló "Beállításokban" lehet elindítani.)

Az euróbankjegyek cseréje az 50 eurós megjelenésével túl van a félidőn. Az új 5, 10 és 20 eurós már évek óta forgalomban van. Várhatóan 2018 végéig cserélik le a még hátralévő két címletet, a 100 és 200 euróst. A mostani sorozatnak tagja az 500 eurós, ám ebből nem készül új verzió, mert az EKB tavaly májusban úgy döntött, hogy a pénzmosás elleni harc miatt leállítja az 500 eurós kibocsátását és gyártását. A bankjegycseréhez tartozik még, hogy a régi eurósok közül még egyik bevonásáról sem határozott az EKB, ha ez megtörténik, időben tájéákoztatást ad róla. Ugyanakkor az euróbankjegyek örökké megőrzik értéküket, és az eurózóna jegybankjaiban korlátlan ideig bevátlhatóak lesznek.