Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kedden az Európai Központi Bank (EKB) frankfurti székházában bemutatták az új 50 eurós bankjegyet, amely az első euróbankjegyeket leváltó Európé-sorozat legújabb tagja. A bankjegy bevezetésére való felkészülés most indul, a készpénzforgalomban pedig várhatóan jövő tavasszal jelenik meg.

Így néz ki a főszereplő
Kép: Napi.hu

Az összes eurócímlet közül az 50 eurós a leggyakrabban használt bankjegy. Az összes euróbankjegy 45 százalékát adja a több mint 8 milliárd darab 50 eurós. Ez egyben azt is jelenti, hogy összesen 400 milliárd euró - 127 ezer milliárd forint - értékű bankjegyet érint a csere. Az EKB oldalán megnézheti, hogy miben különbözik az új 50 eurós a régitől, itt pedig tetriszezhet az új bankjeggyel.

Akik már megérkeztek

Az Európai Központi Bank három évvel ezelőtt látott neki a régi euróbankjegyek lecserélésének. 2013-ban jött az 5 eurós, egy évvel később a 10 eurós, tavaly ősszel jelent meg a 20 eurós. Az új bankjegyek az Európé-sorozatba tartoznak. Azért hívják Európé-sorozatnak, mert az új bankjegyeken található biztonsági elemein megtalálható az európai kontinens névadójának, a görög mitológiából ismert Európének a képmása. Az új euróbankjegyeket Reinhold Gerstetter független berlini bankjegytervezőt bízta meg az EKB.

Az euróbankjegyek cseréje a 100 és 200 eurós bankjeggyel folytatódik, azonban az új sorozatból kimarad az 500 eurós. Az EKB ugyanis májusban úgy döntött, kivonja megszünteti az 500 eurós gyártását és fokozatosan kivonja a forgalomból. Fontos továbbá, hogy az EKB időben bejelenti, mikortól nem számít törvényes fizetőeszköznek egy-egy régi címlet. Ugyanakkor a régi bankjegyek korlátlan ideig megőrzik értéküket: az eurózóna jegybankjai ugyanis bármikor becserélik azokat újakra.