Ledől az utolsó bástya? Az adócsalás letörése lehet az új csodafegyver

Eljöhetnek az adóelkerülők végnapjai Európában, ha eredményre vezet az a küzdelem, amelybe újult erővel és a legnagyobb gazdaságok összefogásával veti most be magát az unió. A banktitok védelmének utolsó bástyája Ausztria − Luxemburg után már Svájc is hajlandónak tűnik a megoldáskeresésre.
Szabó Márta, 2013. április 14. vasárnap, 15:50
Fotó: Napi.hu

Az egész EU következő hétéves büdzséjének összege, az eurózóna ötödik legnagyobb gazdaságának, Spanyolországnak egyévi GDP-je vagy a ciprusi mentő csomag százszorosa − ezekkel a hasonlatokkal érzékeltette Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, mekkora summa az az ezermilliárd euró, ami évente nem kerül be az uniós országok büdzséjébe az adócsalók miatt. Azt is hozzátehette volna, hogy az összeg jóval több annál, amit eddig Ciprus, Görögország, Írország és Portugália együttvéve kapott a mentőakciók során, a lényeg azonban az, hogy az uniós vezetők jelek szerint elhatározták: az adócsalás − finomabban adóelkerülés − elleni fellépés lesz a válság elleni küzdelem legújabb eszköze.

Az EU hat legnagyobb gazdasága − Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Spanyolország és Lengyelország - pénzügyminiszteri szinten megállapodott arról, hogy összehangoltan nyomulnak a banki transzparencia fokozásáért Európában és azon kívül. A banktitok ideje lejárt − jelentette ki újságírók előtt Pierre Moscovici francia pénzügyminiszter −, és ha ez a hat ország együtt mozdul, az olyan erős jelzést ad, aminek senki nem állhat ellen. Brit kollégája, George Osborne ehhez azt fűzte hozzá a Reuters szerint, hogy lépéseket tesz az országához tartozó tengerentúli területek, a Kajmán-szigetek és a Brit Virgin-szigetek nagyobb átláthatóságáért, ez ügyben előrehaladott tárgyalások folynak.

E kijelentések nemcsak az egzotikus adóparadicsomoknak szóltak: a címzettek között volt Bécs is. Ausztria maradt ugyanis az egyetlen uniós ország, amely nem csatlakozott a külföldi betétekről automatikusan információt cserélők táborához, miután a múlt héten Luxemburg jelezte: 2015-től beáll e sorba. Ausztria ragaszkodik a banktitokhoz − szögezte le Maria Fekter pénzügyminiszter, aki szerint a betétekről szóló információcsere beavatkozás a magánéletbe (amúgy a banktitok benne van az osztrák alkotmányban is). Fekter keményen kritizálta emellett a G20 országait, amiért nem tesznek semmit a pénzmosás ellen − példaként a brit felségterületek mellett Delaware-t, azaz az USA egyik "adózóbarát" államát is megemlítve.

Az osztrák pénzügyminiszternek azonban nem lesz könnyű dolga, és nem csupán azért, mert tulajdon kancellárja, Werner Faymann korábbi nyilatkozataiban már engedékenyebbnek tűnt − ő csak az osztrák állampolgárok banktitkait védené. Már Svájc is gyengíti az osztrák hadállásokat: pénzügyminisztere , Eveline Wildmer-Schlumpf jelezte, hogy megoldást keresnek az EU-val fennálló konfliktusra az uniós polgárok náluk pihenő adózatlan pénzei ügyében. Nem tartozunk az EU-hoz és függetlenül döntünk − hangsúlyozta a miniszter a svájci Finanz und Wirtschaft szombati számában megjelent interjúban −, de nyilvánvalóan megoldást kell találnunk a problémára. Svájc mindig visszautasította, hogy automatikusan számlainformációkat szolgáltasson, de Wildmer-Schlumpf megértőnek mutatkozott a luxemburgi döntéssel kapcsolatban. Ezt is számításba vesszük saját politikánk kialakításakor − jelentette ki a svájci pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy a témával foglalkozó szakértői csoport jelentése idén nyáron készül el. Kérdésre válaszolva a pénzügymniszter elismerte: nem javultak mostanában a feltételei annak, hogy a forrásadó kérdésében újabb partnerekkel érjenek el eredményeket. A Nagy-Britanniával és Ausztriával már megkötött szerződések megvalósítása azonban simán halad és Németországgal is folytatódnak a tárgyalások − tette hozzá. A németekkel kötendő megállapodás tavaly kudarcba fulladt, miután a baloldali ellenzék megakadályozta parlamenti jóváhagyását.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2013.04.15 17:35

A politikusok ne is csodálkozzanak ezen, amikor éppen ők azok, akik a befolyt adókat kétkézzel minden baromságra pazarlóan szétszórják. Így persze nem csoda, hogy mindenki menekülni próbál az adózás elöl.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Melampo, 2013.04.15 11:08

Én arra is kíváncsi vagyok, hogy a londoni cityt mint a legnagyobb adóparadicsomot is ilyen vehemenciával fogják-e felszámolni az offshore elleni küzdelem jegyében. Mert nekem úgy tűnik pillanatnyilag, hogy csak a mobil tőke koncentrációja, egy helyre való beterelése történik az offshore birodalmak perifériáinak a lerombolásával. Ugyanezt az elszántságot mintha nem látnám az egy kézben lévő nagy adóparadicsomok esetében.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Boka, 2013.04.14 22:49

@sirásó: teljesen egyetértek. Ráadásul azt mindenki elfelejti, hogy a feketegazdaság üldözésével kifehérednek a munkanélküliek is. Van egy téveszme, miszerint, ha bevonjuk az adózói körbe a cigicsempészt, akkor ő is befizeti az adót, meg a legális dohánygyár is, tehát dupla bevétele lesz a költségvetésnek. Valójában pedig, ha a csempész adózna, akkor nem érné meg csempészni, a felhasználó meg annyit költene cigire, hogy kevesebbet költene másra, tehát ott esne ki a bevétel. Amúgy meg mindenki az ezer legnagyobb adózónál költi el a pénzét függetlenül, hogy leadózta vagy sem. Ahogy Hofi mondta: hatodik ötéves terv vagy ötödik hatéves terv, mindenhogy harmic...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2013.04.14 22:15

Az adócsalás letörése jó ötlet, de nehéz megvalósítani. Túl sok gazdag és befolyásos embernek érdeke, hogy továbbra is lehessen adót csalni,ők mindent meg fognak tenni azért, hogy ez ügyben semmi sem változzon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sirásó, 2013.04.14 22:02

egy pénzügyi szakember mondta, ha sikerülne felszámolni a feketegazdaságot, akkor a hitelek 70%-a azonnal bedölne!
nos a legjobb úton haladunk erre, csak nem a sikeres felszámolás miatt, hanem, lassan már feketén sem érdemes semmit csinálni!
javaslom mindenki lassan olvassa, hogy megértse:
http://www.figyelo.hu/cikkek/115096_papp_jozsef__kepmutato_elosdiseg

a magyar élelmiszer termelőknek a legnagyobb gondja, hogy eladtak mindent körülötte! nincs hol raktározni, nincs hütőház, nincs konzervipar, és a leglényegesebb, nincs közvetlen értékesítési hely, hogy találkozni tudjanak a fogyasztóval. plusz a korrupció.
a multik be sem veszik a magyar árut, vagy olyan gyalázatosan alacsony áron, hogy egyszerübb befejezni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html