Leépítések a cseheknél - vágnak a miniszteri fizetésekből is

A kormány által meghirdetett költségcsökkentés jegyében Csehországban legalább 5 százalékkal mérséklik az állami alkalmazottak számát.
MTI-Eco, 2010. augusztus 29. vasárnap, 21:12
Fotó:

Petr Necas cseh miniszterelnök a Prima TV-nek adott nyilatkozatában közölte, hogy 5-8 százalék között lesz az állam által fizetett alkalmazottak létszámcsökkentése. Az új cseh kormány jövőre a GDP 4,6 százalékára szeretné mérsékelni az államháztartási hiányt, az idei 5,3 százalékról, és ennek eléréséhez inkább a kiadáscsökkentés, mint az adóemelés eszközét használná.

A cseh rendőrök és tűzoltók már korábban bejelentették, hogy szeptemberben tüntetésre készülnek fizetésük megnyírbálása ellen. Ha fenyegetésüket valóra váltják, ez lesz az első nagy dolgozói megmozdulása a kormány megszorító tervei miatt. A cseh kormány két hete jelentette be, hogy a közalkalmazottaknál jövőre 10 százalékos bércsökkentést valósít meg.

A kormányfő és a miniszterek bércsökkentése tíz százalék alatt lenne, a parlamenti képviselőknél az arány 9-10 százalék. A pénzügyminisztérium számításai szerint a bérek visszafogása következtében jövőre mintegy kétmilliárd koronával több marad a cseh államkasszában, a most bejelentett létszámcsökkentésből eredő megtakarítást azonban a kormányfő nem részletezte.

HOZZÁSZÓLÁSOK