Augusztusban 2,0 százalékkal nőtt a termelés júliushoz képest.

Szeptemberben az egy évvel azelőttihez képest munkanap-kiigazítással 7,0 százalékra lassult a kibocsátás növekedése az augusztusi 11,1 százalékról. A belföldi kibocsátás tizenkét havi növekedése 4,7 százalékosra lassult az augusztusi 6,7 százalékról, az ágazat exportjának bővülése pedig 9,5 százalékra mérséklődött az augusztusi 16,9 százalékos ütemről.

A teljes német ipar - a feldolgozóipar, az energiatermelés és az építőipar együtt - termelési értéke szeptemberben 0,8 százalékkal elmaradt az előző havitól szezonális kiigazítással, miután augusztusban még 1,5 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest. A növekedés tizenkét havi üteme, munkanap-kiigazítással, szeptemberben 7,9 százalékra csökkent az augusztusi 10,7 százalékról, a német gazdasági minisztérium pénteken megjelent, előzetes felmérése szerint. 

Elemzők szerint a világgazdasági növekedés mérséklődése és az erős euró lassítja a német ipart.

A német ipar szeptemberben, szezonális kiigazítással számolva, 4,0 százalékkal kevesebb új megrendelést kapott, mint augusztusban, amikor még 3,5 százalékkal szaporodtak az új megrendelések az előző hónaphoz képest. Az egy évvel korábbihoz viszonyítva szeptemberben, munkanap-kiigazítással számolva, 14,0 százalékkal több megrendelést kapott a német ipar, vagyis az ütem jelentősen lassult az augusztusi, 20,4 százalékos éves többletről. 

Havi összehasonlításban az új hazai megrendelések augusztusban 0,2 százalékkal, szeptemberben már 0,6 százalékkal csökkentek, a külföldi megrendelések viszont az augusztusi, 6,6 százalékos növekedés után éppen 6,6 százalékkal fogyatkoztak meg szeptemberben. Éves összevetésben a hazai megrendelések növekedési üteme még kissé javult, az augusztusi 11,1 százalékról 11,7 százalékra szeptemberben, a külföldi megrendelések tizenkét havi növekedésének üteme azonban erősen lassult: szeptemberben 15,9 százalékra az augusztusi 29,2 százalékos többletről.

A német export szeptemberben nőtt augusztushoz képest, 3,0 százalékkal, de éves növekedésének üteme 22,5 százalékra lassult az augusztusi 25,0 százalékról. A német behozatal szeptemberben 1,5 százalékkal kisebb volt, mint augusztusban, amikor 0,3 százalékkal nőtt, és éves növekedésének üteme 18,0 százalékra zuhant az augusztusi 29,3 százalékról.

Németországban a hazai össztermék (GDP) 2,2 százalékkal nőtt az idei második negyedévben az előző három hónaphoz képest, a legnagyobb ütemben az 1990-es újraegyesítés óta. Az első negyedévben még csak 0,5 százalékos volt a többlet az előző negyedhez képest. Éves összehasonlításban a német GDP az első negyedévben 2,0 százalékkal, a másodikban 3,7 százalékkal gyarapodott. A harmadik negyedévi előzetes adatokat pénteken teszik közzé, az elemzők lassulásra számítanak.

A német kormány október végén 3,4 százalékra emelte előrejelzését az idei gazdasági növekedésre az addig várt 1,4 százalékról. Ez a leggyorsabb éves ütem lenne az újraegyesítés óta. A jövő évre a kormány is lassulásra számít, most 1,8 százalékos GDP-többletet tart valószínűnek 2011-ben. 

Tavaly a német GDP 4,7 százalékkal csökkent.