Szerbiában átkeresztelik a Déli Áramlat nevű vállalatot Szerb Áramlatra, és megbízzák a Törökország felől érkező, orosz gázt szállító vezeték kiépítésének feladatával - adta hírül a Magyar Szó. A céget eredetileg a korábbi terv, az orosz gázt a Fekete-tenger fenekén Bulgáriába szállító déli áramlat folytatásához hozták létre, míg most a végül Törökországban partot érő török áramlat meghosszabbítása lesz a dolga.

Az új nyomvonal kijelölése és előkészítése sok munkával jár, ám megéri, mert úgy számolnak, hogy számos balkáni országba a szerb útvonalról lecsatlakozva érkezhet majd az energiahordozó. A kormány közel 50 millió euró (15 milliárd forint, egy jobb focistadion ára) uniós támogatást akar a munkálatokra fordítani. Ez fedezhetné a 100 millióra becsült teljes költség felét.

E leágazások Szerbiába kerülésének nagy haszna, hogy ez az ország gyűjtheti be a gáz továbbításáért járó tranzitdíjat Magyarország helyett - idézte a magyar nyelvű lap a helyi földgázegyesület véleményét. Az idő sürget, mivel az oroszok 2019-ben le akarják állítani az Ukrajnán keresztül történő gázszállításokat.

A fotó forrása: Getty Images.