Nem lesz V4-es csúcs Izraelben

Andrej Babis cseh miniszterelnök bejelentette hétfőn, hogy Lengyelország távolmaradása miatt nem tartják meg a V4-ek és Izrael csúcsértekezletét Jeruzsálemben, helyette kétoldalú találkozók lesznek.
Szabó Zsuzsanna, 2019. február 18. hétfő, 12:59
Fotó: AFP - Michal Cizek

Hasonló bejelentést tett az izraeli kormány is.

Babis közölte Jeruzsálemben újságírókkal, hogy a V4-ek és Izrael csúcstalálkozóját várhatóan az év második felében tartják meg, amikor Csehország lesz az országcsoport soros elnöke.

Ezt megelőzően, hétfőn, Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő jelentette be, hogy a lengyel küldöttség nem vesz részt a visegrádi négyek és Izrael jeruzsálemi csúcsértekezletén, mert "teljességgel megengedhetetleneknek" nevezve az ügyvezető izraeli külügyminiszter holokauszttal kapcsolatos kijelentéseit.

Jiszráel Kac ügyvezető izraeli külügyminiszter - idézve Jichák Samír néhai miniszterelnököt - ugyanis kijelentette, hogy a "lengyelek az anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust".

A V4-ek (Lengyelország, Magyarország, Csehország, Szlovákia) és Izrael csúcsértekezletét kedden tartották volna Jeruzsálemben. Orbán Viktor miniszterelnök eddigi infromációk szerint elutazott, az eredeti tervek szerint a találkozót megelőzően folytatott volna kétoldalú egyeztetést Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel. Babis bejelentése alapján a kétoldalú tárgyalásokat megtartják.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Der_Zahnarzt, 2019.02.18 22:28

És miről terveztek tárgyalni ezek tulajdonképpen? Mi lehet a közös témája a V4-eknek és Izraelnek? Csak nem az EU bomlasztása?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html