Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kimozdult a holtpontról az EgyptAir csütörtök hajnalban lezuhant gépének maradványai utáni kutatás - derült ki a BBC live tudósításaiból. Az egyiptomi légierő jelentette, hogy roncsdarabokat és az utasokhoz tartozó személyes tárgyakat talált a tengeren Alexandriától nagyjából 300 kilométerre északra.

A görög védelmi tárca bejelentése szerint a gép törzsének darabjai, ülések és egy bőrönd tartalma került elő. Ezeket a gép radarjelének eltűnésétől délre találták.

Hallgatnak a terroristák

Eközben Mina Al-Lami az iszlám dzsihadista média szakértője kijelentette, hogy eddig nem találta megbízható jelét annak, hogy az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet vagy más extremista csoport állna a tragédia mögött.

Az IÁ a terrortámadásait követően néhány órán belül bejelenti, hogy az emberei követték el a gaztettet. Ráadásul ezeket a bejelentéseket a szervezet támogatóinak internetes őrjöngése szokta megelőzni, ami most nem történt meg.

50 perc

Súlyos kérdéseket vet fel, hogy mi történt abban az 50 percben, amely a gép és a görög légi irányítás utolsó párbeszéde, illetve aközött telt el, amikor az Airbus eltűnt a radarról. A földről 40 perc után hívták újra a pilótákat, akik nem feleltek, ám ezután további 10 perc telt el a radarjel eltűnése előtt. (Egy korábbi hír arról szólt, hogy az utóbbi periódus csak két percig tartott - a szerk.)

Hol a fekete doboz?

A fekete doboz megtalálását (képünk illusztráció) segítheti, hogy a Malaysia Airlines 2014-ben az Indiai-óceán felett eltűnt gépének keresése nyomán javították a tengerfenéket átvizsgáló eszközöket. Azt a gépet és fekete dobozát nem sikerült megtalálni, de most jobb feltételekkel számolhatnak a szakértők.

A katasztrófa színhelyén három kilométer mély a tenger, ami nem nevezhető sekélynek. A fekete dobozok egy hónapig sugároznak rádiójeleket (pingeket), amelyeket erre szolgáló "pingerlokátorokkal" kereshetnek.

Franciaország, amely részt vesz a kutatásban rendelkezik olyan mélytengeri búvárhajóval, amely sokat segíthet. Az Atlanti-óceánba zuhant Párizs-Rio repülőjárat fekete dobozait két évvel a tragédia után találták meg, amikorra már régen kimerült az akkujuk.

Tragédia a tragédiában

A világ legpechesebb embere minden bizonnyal az 51 éves Pascal Hess szabadúszó fotós, aki hajszál híján lemaradt az EgyptAir lezuhant 804-es járatáról. Miután elvesztette útlevelét úgy volt, hogy ki kell hagynia az utat, ám az igazolvány megkerült, így felülhetett a katasztrófája felé induló gépre.