A második negyedévben tapasztalt rekordméretű német növekedés nem lesz tartható és feltehetően jövőre lassul a német gazdaság bővülése - mondta Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter.

A júniusban bejelentett, 80 milliárd eurós megtakarítási program visszaveti a gazdasági bővülést, ám ez szükséges az euró megvédéséhez és biztosítja a mérsékelt növekedést. A megszorítási program része lesz az országot elhagyó légiutasokra kivetett adó, amelynek mértéke 8 és 45 euró között lesz utasonként desztinációtól függően és azonnali hatállyal érvénybe lép - mondta a tárcavezető.

A kormány által szerdán elfogadott adóintézkedés nem vonatkozik az áruszállításra - tette hozzá Schäuble. A kamatlábakat illetően a pénzügyminiszter nem hinné, hogy a közeljövőben emelkednének a hitelköltségek, ám van néhány jel, ami arra enged következtetni, hogy nőni fognak a kamatok.

Az Angela Merkel német kancellár által júniusban bejelentett megszorító intézkedéseket tartalmazó csomag összesen 80 milliárd euróval csökkenti a szövetségi költségvetést, amelyből 11 milliárd euró már a jövő évi költségvetésbe tervezett megtakarítás. A csomagot a parlament alsóházának is el kell fogadnia.

A válság kezdetétől Merkel kancellár a pénzügyi szigor legfőbb hirdetője, s többször is hangot abbéli véleményének, hogy ellenzi az Európai Stabilitási és Növekedési Paktum kritériumainak - így költségvetési hiányra vonatkozó pontjainak - módosítását. Most "azt tesszük, amire kötelez minket az európai pénzügyi stabilitási egyezmény" - jelentette ki Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter a kormányülést követően.

A kormány azzal számol, hogy 2010 egészében 4,5 százalékos lesz a GDP-arányos költségvetési hiány. Ez a legnagyobb deficit a második világháború vége óta eltel több mint hat évtizedben, ugyanakkor 1 százalékponttal kisebb annál amit az év elején valószínűsített a berlini vezetés. A kormány az adóbevételek meredek csökkenésével és a kiadások - például a munkanélküli ellátás terheinek - növekedésével számolt az év elején, a gazdaság viszont a második negyedévben páratlanul nagy mértékben, negyedéves szinten 2,2 százalékkal, éves összevetésben 4,1 százalékkal növekedett.


Az energiaipari körökben nagy visszhangot kiváltó "atomadó" tervezetét külön tárgyalta a német kormány. Hamarosan újabb és egyben a legutolsó ajánlattal állnak elő. A kormány éves szinten 2,3 milliárd euró költségvetési bevételt remél az új, nukleáris fűtőelemekre kivetendő adónemtől, amely az atomerőművek működésének legvégéig érvényben maradna.