Légiveszély és terrorriadó - megjöttek a magyarok

Az USA-ban is teljes az utasszállítógépekre vonatkozó riadókészültség, azt követően, hogy Nagy-Britanniában meghiúsított merényletkísérletről számoltak be. Az amerikai illetékesek már al Kaida-szálról beszélnek. A Londonban rekedt magyarok egy részét már visszahozta a Malév.
NAPI Online, 2006. augusztus 11. péntek, 07:54
Fotó:

A Scotland Yard csütörtök reggel jelentette be, hogy Nagy-Britanniából az USA-ba tartó repülőgépen végrehajtandó merénylet tervét leplezték le Londonban. A BBC értesülése szerint a merénylők a kézipoggyászban vittek volna fel robbanóanyagot a gépre és út közben robbantották volna fel.Nagy-Britanniában 21 főt tartóztattak le a merénylettel kapcsolatban; a szigetországban a legmagasabb fokozatú riadókészültség van érvényben, a gépekre nem lehet kézipoggyászt fölvinni, csak a legszükségesebb iratokat és csomagolatlan gyógyszereket, átlátszó műanyag zacskóban.
Az amerikai belbiztonsági miniszter kijelentette: a jelek arra utalnak, hogy a merényletre készülők kapcsolatban álltak az al Kaidával, de ez még nem határozott következtetés. Az USA-ban szintén a legmagasabb fokozatot jelentő "vörös" minősítéssel látták el a Nagy-Britanniába irányuló járatokat - ilyen jelzést még sosem adtak ki polgári gépekre - , az USA-ban közlekedő vagy oda érkező egyéb járatokra vonatkozóan a magas készültséget jelentő "narancsszín" jelzés érvényes az eddigi "sárga" helyett az Egyesült Államokban. Az ország egészére is az emelt szintet jelentő sárga jelzés van érvényben - közölte az amerikai belbiztonsági minisztérium. Hozzátették ugyanakkor: az egyesült államokbeli légiközlekedés biztonságos.

Megérkezett Budapestre péntek hajnali 0 óra 25 perckor a Malév járata London Gatwick repülőteréről - tájékoztatta az MTI-t a Budapest Airport Zrt. járatinformációs szolgálata. Csütörtök este 11 órakor a Malév szóvivője közölte, hogy 119 utassal a fedélzetén visszaindult London Gatwick repülőteréről a Malév járata. A Malév csütörtök délután, illetve este indított két járatot Londonba. A 610-es, heathrow-i járat utasait, akik reggel óta majdnem nyolc órát várakoztak Ferihegyen, illetve mindazokat az utasokat, akik az esti, 615-ös heathrow-i járatra vártak, a Malév egy megemelt kapacitású, Boeing-737-800-as típusú géppel csütörtök este elszállította London Heathrow repülőterére.
A légitársaság reményei szerint a 180 személyes Boeing pénteken menetrend szerint indul Heathrow-ról, és várhatóan délelőtt 10.45-kor megérkezik Budapestre - mondta a szóvivő.

HOZZÁSZÓLÁSOK