A rendkívüli kihívás rendkívüli válaszokat szül: a koronavírus ellen olyan tömegű oltóanyagot kell gyártani olyan rövid idő alatt, hogy új módszereket keresnek a feladat megoldására - derül ki a Financial Times cikkéből, amely egy modulárisan felépíthető gyártási rendszerről számol be.

Előre legyárthatják az elemeket

A német Exyte gépipari csoport olyan megoldást ígér, amelyet hat hónapon belül szállíthatnak és üzembe helyezhetnek a gyógyszergyártóknál. A cégeknek sürgősen bővíteniük kell kapacitásaikat, miután hitek szerint számos koronavakcina-kutatás célegyenesbe érkezett.

A korábban M+W Group néven ismert vállalat a Siemensszel és a belga Univercells Technologies vállalattal állt össze, hogy jó szabászhoz illően a megrendelő igényéhez igazított berendezéseket szállítson. Fontos feltétel, hogy rendszereik teljesítik az amerikai és európai szabályozás követelményeit és egyszerűen, teherautóval szállíthatók. Előretervezett és -gyártott modulokat szállítunk, amelyeket majdnem úgy lehet összeállítani gyártórendszerré, mintha legóelemek lennének - magyarázta Wolfgang Büchele, az Exyte vezérigazgatója.

Jön az ugrás

Büchele arra számít, hogy a cégek kereslete szeptemberben és októberben ugrik majd meg, amikor a gyógyszergyártók elkezdenek foglalkozni a tömeggyártás megszervezésével. A gyógyszergyártók a lehető legkésőbb akarnak beruházni ebbe, mert az új szerek klinikai tesztjének utolsó szakaszában is kiderülhetnek olyan gondok, amelyek miatt nem engedélyezik a gyártást - fejtegette. Amikor azonban zöldre vált a lámpa, akkor őrült tempóra váltanak, mert minél előbb a piacon akarnak lenni az új termékkel.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 140 koronavakcinát fejlesztenek a világon, ebből 23 készítmény a klinikai tesztelés szakaszában van. A gyógyszergyártók egy része már most bővítette kapacitásait, vállalva a kockázatot, hogy minél előbb megkezdhesse az oltás gyártását. Normális esetben évekbe telik az új kapacitások telepítése, miközben a koronavírus esetén nincs idő zöldmezős beruházásokra - magyarázta Richard Hatchett, a járványügyi felkészültség javításával foglalkozó Coalition for Eidemic Preparedness Innovations szervezet vezetője, a Bush- és az Obama-kormány korábbi tisztviselője.

A gond az, hogy a világ vakcinagyártó kapacitásai a koronajárvány előtti szükségletekhez igazodnak, ami édes kevés. A megoldás a meglévő kapacitás optimalizálása, amire a szakember jó esélyt lát. Ezt támasztja alá az Exyte, amely az USA-ban, Európában és Ázsiában telepít gyártókapacitásokat modulrendszere előállításához. A cég tárgyal a német kormánnyal arról, hogy támogassa a törekvéseiket. Büchele szerint készek nagyon gyorsan felfuttatni moduljaik gyártását, amint arra szükség lesz.

Helyezkednek az országok

További fejlemény az oltásfronton, hogy az Egyesült Királyság bejelentette vásárlási szándékát a német BioNTech és az amerikai Pfizer közös fejlesztésű koronaoltásából. Ha a szer teljesíti a teszteket, 30 millió dózist vásárolnának belőle a következő két évben. A két cég a gyártási engedély "valamilyen formáját" októberig akarja megszerezni. Állításuk szerint képesek az év végéig 100 millió oltást gyártani, majd 2021 végéig további 1,3 milliárdot.

Négy EU-tagállam, Franciaország, Hollandia, Németország és Olaszország júniusban állapodott meg arról, hogy 400 millió vakcinát szerez be egy másik gyártótól, az AstraZenecától, amely az Oxfordi Egyetemmel működik együtt egy vakcina fejlesztésén. Ez a cég évi kétmilliárdos gyártási kapacitást ígér és megállapodott az Egyesült Királysággal és az Egyesült Államokkal is.

A BioNTech, amely számos további kormánnyal és befektetővel tárgyal, az elmúlt hetekben elküldte tesztjei előzetes eredményét az amerikai hatóságoknak. A németországi vizsgálatok hasonló eredménye a napokban várható. Ázsiában a kínai Fosun vállalattal működnek együtt, ott néhány héten belül lesznek meg az előzetes eredmények. A BioNTech azok közé a vállalatok közé tartozik új technológiával fejleszti az oltást. Ez gyorsabb végeredményt ígér, de még nem eredményezett piaci terméket.