Lehagyták Magyarországot a csehek

Az uniós élvonalba tartozó magyar GDP-növekedési adatnál is jobb eredményt ért el Csehország 2017-ben.
Szabó Dániel, 2018. február 16. péntek, 11:30
Fotó: Pixabay

Az elmúlt évben 4,5 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) Csehországban - írja az MTI a cseh statisztikai hivatal (CSÚ) előzetes becslése alapján.

A tavalyi utolsó negyedévben 5,1 százalékos volt a gazdasági növekedés az egy évvel korábbihoz képest a harmadik negyedévi 5 százalék után. Viszonyításképpen a magyar adat "csak" 4,8 százalékos volt, amely Románia 7 százaléka mögött a harmadik legjobbnak számít.

A cseh GDP tavalyi növekedése megegyezik a 2015-ös adattal, amikor a gazdasági válság utáni legjobb évet zárták.

A dinamikus növekedés a gazdaság minden ágazatát érintette, erősödött a háztartások fogyasztása és nőtt a cseh termékek iránti külföldi kereslet is.

Az elemzők többsége arra számít, hogy az idén a gazdasági növekedés üteme lassul, az előrejelzések 3,2-3,5 százalékos GDP növekedést jósolnak. Ugyanakkor továbbra is megmarad az alacsony munkanélküliség, az alacsony infláció, és emelkedni fognak a keresetek.

Szinte minden elemző rámutat, hogy továbbra is komoly problémát fog okozni a szakképzett munkaerő hiánya, amely korlátozza a cégek termelését.

A magyar kormány hivatalosan továbbra is 4,1 százalékos GDP-növekedéssel számol 2017 egészére, majd 2018-ra 4,3 százalékot vár.

A fotó forrás: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK