Lehet, hogy mégsem múlik ki az euró

Norvégia 570 milliárd dollárt kezelő állami vagyonalapjának vezetője szerint nem fenyeget az eurózóna felbomlásának a veszélye, alapja komoly összegben játszik ennek a forgatókönyvnek a megvalósulására.
NAPI, 2011. június 21. kedd, 09:02
Fotó: Napi.hu

Az európai monetáris unió túl fogja élni jelenlegi válságát annak ellenére, hogy most sokan kételkednek ebben és arra számítanak, hogy Görögország fizetésképtelenné válik - állította a Bloombergnek nyilatkozva Yngve Slyngstad, az 570 milliárd dollár befektetést kezelő norvég állami vagyonalap elnöke. Vannak, akik szerint Európa az előtt a választás előtt áll, hogy vagy létrehozza fiskális unióját, vagy feladja a közös valutát. Szerintem ez nem feltétlenül igaz az unió egészére, pillanatnyilat egyetlen tagország áll ez előtt a válaszút előtt - fejtette ki a szakember. A görög államcsőd legnagyobb kockázata Slyngstad szerint a fertőzésveszély, nevezetesen, a fizetésképtelenség tovagyűrűző hatása az európai pénzügyi rendszerre - célzott arra, milyen érdekek hatnak a közös európai valuta megóvása mellett.

Az északi-tengeri olajtermelés jövedelméből feltöltött norvég alap kötvénybefektetéseinek 60 százaléka az eurózóna országainak papírjaiban fekszik, görög, ír, portugál, olasz és spanyol állampapírjainak értéke együtt 13,89 milliárd euró. Az alap spanyol és ír kötvények vásárlásával kompenzálta, hogy csökkentette görög és portugál követeléseit. Tavaly 3,5 milliárd euró értékben vásárolt olasz papírokat, miután 2009-ben teljesen megszabadult olasz követeléseitől.

Az alap az erről szóló törvénynek megfelelően vagyona 60 százalékát tartja részvényekben, 35 százalékát kötvényekben és öt százalékát ingatlanokban. Először 1998-ban jelent meg a pénzpiacokon, egyik alapelve az, hogy - megelőzendő a hazai infláció fűtését - Norvégián kívül helyezi el pénzét. Az alap tavaly 9,6 százalékos hozamot ért el ért el, 2009-ben 26 százalékos profitot realizált. Az idei első negyedévben 2,1 százalékkal növelte tőkéjét, ami 2010 második negyedéve óta a legrosszabb eredmény. Ez az európai államkötvények gyenge teljesítményével magyarázható.

HOZZÁSZÓLÁSOK