A magyar GDP, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 3 százalékkal nőtt éves bázison. Ezzel az adattal ez Európai Unióban (Málta, Luxemburg és Írország adata még hiányzik az adatbázisból) a hetedik legjobb helyezést foglalja el - derül ki az Eurostat közléséből.

Magyarország ugyanakkor nem olyan fejlett gazdaságokkal versenyez, mint Németország, vagy az Egyesült Királyság, hanem a régiós országokkal. Ebben a versenyben pedig hazánk nem teljesít túl jól, ugyanis Szlovákia (4 százalék), Csehország (4 százalék), Románia (3,8 százalék) és Lengyelország (3,7 százalék) is leelőzi.

Bulgáriában ugyancsak 3 százalékos volt a növekedés, Szlovéniában 2,6, Horvátországban pedig 2.

Forrás: Eurostat, Napi-hu gyűjtés

Így Magyarország, annak ellenére, hogy élen jár az uniós források lehívásában, a gazdasági növekedés terén a régió gyengébbik felén foglal helyet.

Az Európai Unió átlagos növekedés a negyedik negyedévben 1,8 százalék volt, az élen a régiós országokat is megelőzve Svédország végzett 4,5 százalékkal. A sereghajtó Görögország, ahol 0,8 százalékos visszaesést mértek. A dánok 0,6, a finnek pedig 0,7 százalékkal nőttek. A legerősebb gazdaságok közül Németország GDP-je 1,3, Franciaországé 1,9, Nagy-Britanniáé pedig 1,9-cel nőtt.

Negyedéves bázison jobb a kép

Harmadik negyedéves összevetésben a magyar 1 százalékos növekedés az egyik legerősebb volt az Unióban. A legerősebb Svédország volt 1,3 százalékkal, majd Észtország 1,2-vel, Románia 1,1-gyel.