Lejjebb a lejtőn a lej

Folytatódik a román fizetőeszköz júliusban kezdődött zuhanása, egyelőre nem látni a folyamat végét.
NAPI Online, 2007. november 22. csütörtök, 11:55
Fotó:

A román nemzeti valuta összesen közel 15 százalékkal esett július óta: az akkori 3,0870-as euróárfolyam 3,600-re nőtt. Az utóbbi napokban tovább folytatódó gyengülés mögött részben egy a feltörekvő piacok egészére vonatkozó tényező áll, nevezetesen az, hogy a világ pénzpiacainak szűkülő likviditása miatt kivonul a tőke a kockázatosabbnak minősülő feltörekvő piacokról. Helyi oka a lej hanyatlásának, hogy a folyó fizetési mérleg krónikusan magas hiánya nagyobb mértékben érezteti hatását a negatívvá vált piaci hangulatban. További bizonytalanságot keltő tényező a háztartások fokozódó eladósodása és a deviza-lakáshitelek állományának gyors növekedése. Ráadásul a közelgő választások miatt nem várható, hogy a kormány a kemény pénzügyi szigorítások mezejére lép.

A lej árfolyama júliusban irreálisan magas szintre emelkedett, így az azóta bekövetkezett esés csak azt jelenti, hogy a román fizetőeszköz értéke visszatér a fundamentálisan indokolt szintre - mondta Lucian Croitoru, a román nemzeti bank kormányzója. Croitoru szerint a bank fő célja az infláció féken tartása, nem pedig valamilyen lejárfolyam elérése.

A nemzeti bank - karöltve az IMF-fel - egyébként már többször figyelmeztette a kormányt a folyó fizetési mérleg magas hiányából következő kockázatokra: a tőkebeáramlás megakadása esetén ez komoly gondokhoz vezethet, hiszen elillanhat a hiány finanszírozásának forrása. Részben éppen ez következett be az elmúlt hetekben. A bank legutóbbi ülésén 7,5 százalékra emelte alapkamatát.

HOZZÁSZÓLÁSOK