A Reuters hírügynökség által megkérdezett elemzők 7,3 százalékos, a Wall Street Journalnak nyilatkozó szakértők 7,4 százalékos bruttó hazai termék (GDP) növekedést vártak Ázsia harmadik legnagyobb gazdaságában. Elemzők várakozásai szerint a friss GDP-adatok fényében az indiai központi bank nem változtat az irányadó kamat 6,75 százalékos rátáján keddi ülésén.

Indranil Pan, az IDFC Bank vezető közgazdásza szerint a növekedés viszonylag stabil alapokra támaszkodik. Úgy vélekedett, a fogyasztás bővülése és az alacsony kamatkörnyezet tovább segíti a gazdaságot a jövőben. Chua Han Teng, a BMI Kutatóközpont elemzője szerint Narendra Modi miniszterelnök hivatalba lépése óta kedvezőbbek a makrogazdasági kilátások, befektetőbarátabbá vált az üzleti környezet.

A szeptember végéig tartó negyedévben Indiában 6,8 százalékkal nőttek a befektetések éves bázison, az előző negyedévi 4,9 százalék után. A kormányzat elsősorban infrastrukturális beruházásokat hajtott végre a növekedés ösztönzésére, valamint a magánberuházások kiegészítésére. Az autópálya hálózatot például 50 százalékkal tervezik bővíteni 2020-ig.

A világpiaci nyersanyagárak, köztük az olajár és az arany importárának csökkenése hozzájárult a külkereskedelmi hiány csökkentéséhez és kedvezően hatott a gazdasági növekedésre. A GDP mintegy 18 százalékát kitevő feldolgozóipar 9,3 százalékkal bővült a szeptember végéig tartó három hónapban éves összevetésben, az előző negyedévi 7,2 százalékos növekedés után.

Elemzők szerint a kedvező növekedési adatok azonban részben a statisztikai hivatal GDP-számítási módszerének megváltozásából erednek, a hitelezési aktivitás, lakossági fogyasztás és a foglalkoztatottsági adatok már nem festenek ilyen pozitív képet. Szakértők attól tartanak, hogy a magánberuházások felfutása nélkül lassulhat a növekedés a következő két negyedévben, mivel a kormányzati kiadásoknak gátat szab az egyre nagyobb költségvetési hiány.