Az Eurostat, az unió statisztikai hivatala kedden tette közzé második becslését, amely szerint szezonálisan kiigazítva az Európai Unió 28 tagállamában 0,4 százalékkal, az eurózónában pedig 0,3 százalékkal bővült a GDP. A második negyedévben az eurózónában 0,4 százalékkal, az EU-ban pedig 0,5 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék - áll a most közölt becslésben.

A múlt év harmadik negyedévéhez hasonlítva az EU egészében 1,9 százalékkal, az eurózónában pedig 1,6 százalékkal emelkedett a gazdaság teljesítménye, a növekedés üteme nem változott az előző negyedévi éves szintű adatokkal összevetve.

A legnagyobb növekedést a múlt év harmadik negyedéhez képest éves összevetésben Máltáról jelentették (5,6 százalék), majd Csehország (4,5 százalék), Svédország (3,9 százalék), Lengyelország (3,7 százalék), Románia és Szlovákia (3,6 százalék) következik.

Ugyanakkor a finn GDP 0,5 százalékkal, a görög bruttó hazai termék pedig 0,9 százalékkal zsugorodott. Írországból és Luxemburgból nem érkeztek adatok.

Így fogyasztottak a háztartások

A GDP egyes összetevői közül a háztartások végső fogyasztása az eurózónában 0,2 százalékponttal, az EU28-ban pedig 0,3 százalékponttal járult hozzá a GDP növekedéséhez. A bruttó állótőke beruházások hatása az euróövezetben semleges volt, az EU egészében viszont 0,1 százalékponttal gyorsította a növekedést. A külső egyenlegek hozzájárulása mindkét övezetben negatív, a készletváltozások hatása ellenben pozitív volt.

Az Eurostat kimutatása szerint Magyarország hazai összterméke a harmadik negyedévben 2,3 százalékkal nőtt a múlt év hasonló időszakához képest, a második negyedévhez viszonyítva pedig 0,6 százalékkal bővült.

A KSH december 4-én közzétett jelentése szerint a harmadik negyedévben 2,4 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék az előző év azonos időszakához viszonyítva, és 0,6 százalékkal bővült az előző negyedévhez képest naptárhatástól megtisztítva.