Lelassult az amerikai feldolgozóipar növekedése

Közel két és fél éve legalacsonyabb ütemben nőtt októberben az amerikai feldolgozóipar teljesítménye.
MTI-Eco, 2015. november 2. hétfő, 17:40
Fotó: Reuters

Az Egyesült Államok Ellátási Lánc Menedzsment Intézetének (Institute for Supply Management - ISM) feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 50,1 pontra csökkent az előző havi 50,2 pontról. A mutató már a negyedik egymást követő hónapban gyengült. A Reuters által megkérdezett elemzők 50,0 pontot vártak.

Az alindexek közül az új megrendelések mutatója 50,1 pontról 52,9 pontra emelkedett. A foglalkoztatási index 2009 augusztusa óta legalacsonyabb szintre, 47,6 pontra süllyedt, április óta először került 50 pont alá.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az amerikai feldolgozóipar már a harmincötödik egymást követő hónapban bővült októberben.

Hét és fél éves csúcson az amerikai építőipari kiadás
Az Egyesült Államokban hét és fél éves csúcsra emelkedtek az építőipari kiadások szeptemberben, miután egyaránt nőttek a magán és az állam megrendelések. Az amerikai kereskedelmi minisztérium hétfői közlése szerint szeptemberben 0,6 százalék volt a havi szintű növekedés az augusztusi 0,7 százalékos bővülés után. Szakértők a kiadások szerényebb, 0,5 százalékos növekedését várták szeptemberre.

Éves szinten az építőipari kiadások 14,1 százalékkal nőttek. Az építőipari kiadások értéke éves szintre vetítve 1,09 ezer milliárd dollárt tett ki szeptemberben, ez 2008 márciusa óta a legmagasabb.

HOZZÁSZÓLÁSOK