Lelassultak az amerikai-kínai vámtárgyalások - Kína hátrál?

Pekingbe utaznak jövő héten az amerikai főtárgyalók, Robert Lighthizer kereskedelmi főképviselő és Steven Mnuchin pénzügyminiszter, hogy újabb lökést adjanak az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásoknak - értesült a Bloomberg hírügynökség amerikai bennfentes forrásokból.
Domokos Erika, 2019. március 20. szerda, 17:07
Fotó: Pixabay

A két amerikai politikus ebben egyezett meg kedden telefonon folytatott beszélgetésükben Liu He kínai miniszterelnök-helyettessel, aki ezt követően viszonozza a látogatást Washingtonban. A kínai főtárgyaló útjának időpontja még nem ismeret - írta az MTI.

Bár Donald Trump amerikai elnök a tárgyalások sikeres előrehaladásáról szokott beszélni, egyes amerikai tárgyalók attól tartanak, hogy Kína visszalép a Washington által megfogalmazott követelések teljesítésétől.

A pekingi vezetés megváltoztatta hozzáállását és más nyelvezetet használ azóta, hogy beleegyezett a szellemi tulajdonjogokkal kapcsolatos politikájának megváltoztatásába, de cserébe nem kapott olyan ígéretet a Trump-kormányzattól, hogy visszavonják a Kínából importált termékekre kivetett pótvámokat. Peking például már visszatáncolt a gyógyszerkészítmények adatvédelmére tett kezdeti ígéreteitől.

Az amerikai kormányzatban egyesek úgy ítélik meg Kína stratégiáját, hogy az visszalépés a vállalt kötelezettségektől, mások viszont kevésbé aggódnak, mondván, mindez normális része a tárgyalási folyamatnak.

Lighthizer egyik névtelenül nyilatkozó munkatársa tagadta, hogy a kínai fél visszalépett volna korábbi ígéreteitől. Egy kínai illetékes pedig úgy fogalmazott, hogy a tárgyalások folyamatban vannak, és további lépések várhatóak.

Donald Trump ragaszkodik ahhoz, hogy az amerikai küldöttség a közeljövőben jusson kereskedelmi megállapodásra a kínai féllel, mivel szüksége van egy nagy nemzetközi sikerre újraválasztási esélyeinek növeléséhez - jegyezte meg a Bloomberg, hozzátéve, hogy az amerikai elnök továbbra is fenyegeti Kínát a tárgyalások felrúgásával.

Miután félbeszakította a Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel Hanoiban múlt hónapban tartott csúcstalálkozóját, Trump hangsúlyozta, hogy kész ugyanezt megtenni Hszi Csin-ping kínai elnökkel is, ha az nem fogadja el az alkufeltételeket - írta a Bloomberg. Trump többször kijelentette, hogy legvégül neki és kínai kollégájának személyesen kell jóváhagynia és aláírnia a két ország közötti kereskedelmi megállapodást.

A kereskedelmi főképviselők legutóbb február végén Washingtonban egyeztettek, és ezek után a sikeresnek ítélt tanácskozások után döntött úgy Trump elnök, hogy elhalasztja a 200 milliárd dollár értékű kínai importárukra kivetett védővámok március 1-re ígért emelését - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matyi2010, 2019.03.20 17:57

Trump addig húzza, míg teljesen padlóra nem küldi az USA-t. Az amúgy is harmatgyenge amerikai autóipar padlón lesz, a GM kivonult Európából, Kínában is drasztikusan visszaestek eladásai. A Chevrolet a pár évvel ezelőtti 51 ezer autó helyett 28 ezer autót adott el, a Ford meg 80 ezer helyett 9 ezret! A Ford Európában is leépíti gyárai nagy részét, a GM-hez hasonlóan szerintem ki is vonul.
Csak az USA-ban működve meg az első amerikai válság elviszi mindkettőt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html