Van, ahol tényleg nincs elég lélegeztetőgép

Lengyelországban nincs elegendő lélegeztetőgép az arra rászoruló koronavírusos betegeknek, ezért olyan megoldással látják elő őket, amilyeneket háborúk idején a katonai kórházakban szoktak alkalmazni.
Barabás Júlia, 2020. október 20. kedd, 20:22
Fotó: Facebook

Lengyelország azok közé az országok közé tartozik, ahol nagyon intenzíven terjed a koronavírus-járvány, ami drámai gondokat okoz - idézte az onet.pl Grazyna Cholewinska-Szymanskát, az egyik varsói járványkórház vezetőjét. A járványban több mint tízezren betegedtek meg - mármint ezek azok a betegek, akikről tudnak.

A kórházba kerülő pácienseket gyakorlatilag csak ideiglenesen helyezik el, ha valakit sikerül jobb állapotba hozni, azonnal kiírják, hazaküldik, és a helyére ott a következő beteg. Már 20 éve nem használt oxigénpalackokat szedtek elő, mert a kórházakban, amelyet a koronás betegek fogadására kijelöltek, foglaltak a lélegeztetőgépek. Csak akkor szabadulnak fel - bármilyen nehéz erről beszélni -, amikor meghal valaki.

Grazyna Cholewiñska-Szymanska elmondása szerint háborús módszerhez folyamodnak - Olaszországban is ezt tették tavasszal -, időnként 1-2 órára lekapcsolnak a gépről egy beteget, és másik betegre teszik. Ez a módszer ugyanakkor nem jó, mert az orvos mind a két betegért felelős. Az egészségügyi minisztérium adatát kommentálva - miszerint 15 ezer ágy van a koronás betegeknek -, elmondta: nem hiszi, hogy Lengyelországban van ennyi ágy, a statisztika az orvosok szerint hamis.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mpapa, 2020.10.20 22:49

Szíjjártó küldhetne pár száz gépet kölcsönbe a magyar raktárkészletből szabadságharcos testvéreinknek. Ha ukrajnának jutott akkor nekik is kellene adnunk. A mi 18 000 gépünkhöz úgy sincs elég kezelő személyzet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html