Feleakkora ország, negyvenszer kevesebb lélegeztetőgépet vettek, 75-ször olcsóbban

Jelenleg mintegy 2000, lélegeztetővel vagy légzéssegítővel felszerelt kórházi ágy van az 5,5 milliós Szlovákiában. A koronavírus-járvány miatt csak 383 lélegeztetőgépet vettek el 11,1 millió euróért. A kormány szerint van elég, helyi cégtől vásároltak, de nem attól, amelyiktől a magyar külügyminisztérium.
Szabó Dániel, 2020. szeptember 8. kedd, 09:47
Fotó: MTI Fotó / Balogh Zoltán - Képünk illusztráció.

Központilag, az egészségügyi minisztérium mindössze 383 lélegeztetőgépet vett a 11,1 millió euróért, ennek a túlnyomó többségét is - 300-at - a szlovák gyártótól, a Chirana Medicaltól. A fennmaradó 83 készüléket három másik cégtől szerezte be, a Chiranával összevethető, de annál valamivel alacsonyabb áron - kezdi összefoglalóját a Parameter.sk a szlovákiai állami lélegeztetőgép-vásárlásokról.

Az országnak a legutolsó adatok szerint 5,48 millió lakosa van, kicsit több mint fele annyian lakják, mint Magyarországot, ahol a kormány nem kétszer több, hanem 41,75-szer annyi lélegeztetőt vásárolt. Ráadásul a szlovák ár átváltva 3,99 milliárd forintra jön ki, vagyis 75-ször annyit költött a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium a berendezésekre.

A szlovák egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint jelenleg 2000 lélegeztető- illetve légzéssegítő géppel felszerelt ágy áll a rendelkezésre az ország kórházaiban. "A Covid-19 fertőzésben szenvedő betegek lélegeztetőgépes kezelése biztosított, figyelembe véve a kórházak személyi kapacitásait is" - írta a Paraméter kérdéseire az egészségügyi minisztérium.  A járvány csúcspontján sem voltak többen lélegeztetőgépen mint  80 fő, vagyis a már meglévő állománnyal együtt összesen 2000 berendezésük van, ami szerintük kellő túlbiztosítás, ha a járvány berobbanna.

A beszerzések érdekessége, hogy a gépek átlagosan 30,5 ezer euróba, 10,97 millió forintba kerültek, ami közel fele akkora, mint a hazai vásárlás: a Magyarországra érkezett gépek átlagára 57 106 euró volt (jelenlegi árfolyamon 20,1 millió forint).

Szinét furcsa, hogy egy szlovák cégtől a magyar kormány is vásárolt (ahogy az a 444 adatigényléséből kiderül): a pozsonyi ProFound sro. viszont a szlovák kormánnyal nem tudott üzletelni, de hozzánk 24,8 millió forintos átlagáron szállítottak kínai eszközöket, összesen 1114 darabot. A társaságot júliusban egy wyomingi offshore-cégre írták át.

A magyar beszerzések körül sok más furcsaság is van:

  • Szlovéniában feleannyit fizetett volna az Orbán Viktorral szövetséges Janez Jansa vezette kormány a lélegeztetőgépekért, de kiderült, hogy irányított a beszerzés, az eszközök nem jók a koronavírusos betegek ellátására, ami nem zavarta a magyar kormányt és az érintett Geneplanet cégtől 220 berendezést vásárolt az eredeti ár kétszereséért.
  • A legnagyobb tételben egy magyar cég szállított berendezéseket, amely tulajdonosi köre épp a beszerzések megkötésekor változott, valamint több szálon kötődik Rahói Zsuzsanna kormányfői tanácsadóhoz is.
  • Eredetileg a kormány úgy számolt, hogy 8 ezer berendezés a legrosszabb járványhelyzetben is elég kell legyen, ehhez képest 16 ezret vásároltak, jó részét ráadásul már akkor, amikor a járvány első hulláma lecsengett.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi2222, 2020.09.08 19:19

@gondolkoggyunk: 18 16
Óriási naivitás részedről, ha naivitást tételezel fel.
Amit leírtál, azt egy tökhülye is tudja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2020.09.08 19:14

@Fricibacsi3: 13 01
Visítoztak,hogy vegyenek ezret?
Most meg visítoznak, hogy minek a többi 15 ezer.
Ha ezt sem vagy képes megérteni, megkérhetnéd az unokádat, hogy magyarázza el.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2020.09.08 19:00

Strici bácsi szilvacefrén él, ennyire kell komolyan venni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gondolkoggyunk, 2020.09.08 18:16

@atombandi: Óriási naivitás azt hinni, hogy ez a bevásárlás kapkodás volt. Valószínűleg gondosan kiszámolták, hogy mely termék melyik kereskedőn keresztül vásárolva hozza a legtöbb kenőpénzt a politikusi zsebekbe.
Te tényleg komolyan azt hiszed, hogy Magyarországon azért kerül minden autópálya, metró, stadion, kórházi ágy, de még a minisztériumi WC papír is három-négyszer annyiba, mint a világ bármely más pontján, mert itt a közbeszerzések kapkodva, meggondolatlanul történnek? Hány éves vagy, királyfi?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2020.09.08 15:55

@Fricibacsi3:
Nyilvan 2000 es 200000000000000000000000000000 kozott azert meg van par szam nem, hulyegyerek? A teszetosza cig@ny kiment a piacra es mindent megvett, amit latott, mert ugy be volt sz@rva. Persze miutan heteken keresztul bizonygatta, hogy fel vannak keszulve, es az orvosok meg vegyenek sajat maguknak maszkot meg vedofelszerelest. Tipikus fideszes kaosz a javabol. Nemcsak osszevissza beszelnek, hanem ugy is cselekszenek, csak mindig forditott elojellel. Tehat veletlenul sem azt mondjak, amit csinalnak, es veletlenul sem azt csinaljak, amit mondanak. Aztan neha megforditjak a kettot, majd megmagyarazzak, hogy amit addig csinaltak az ugy volt jo, most meg amugy. Amikor napi 3 eset van, akkor bezartak az orszag osszes iskolajat, amikor meg 500 van, akkor meg mehet a sulik, gyaaaaa! Cig@ny tempo ez.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html