Lélegzetelállító magyar többletet várnak Londonban

Élesen szétváltak Magyarország és Lengyelország költségvetési folyamatai: a magyar költségvetési pálya meredek javulást, a lengyel erőteljes romlást jelez - áll az egyik vezető londoni befektetési bankcsoport pénteken közzétett térségi elemzésében.
NAPI, 2009. szeptember 18. péntek, 16:26
Fotó:

A Bank of America-Merrill Lynch (BoA-ML) előrejelzése szerint az ESA-95 szabvánnyal számolt lengyel államháztartási hiány jövőre valószínűleg a hazai össztermék (GDP) 6,6 százalékára emelkedik az idei évre várt 6,3 százalék és a tavalyi 3,9 százalék után, a ciklikus bevételkiesés és a GDP-érték csaknem 2 százalékának megfelelő központi ösztönzés hatására; ez utóbbi a strukturális hiányt is 6 százalék körüli szintre nyomja fel idén - számolt be az MTI-Ecó.

Magyarország eközben masszív - 7 százalékos GDP-arányos - prociklikus költségvetési szigorítási programot hajtott végre az elmúlt három évben; ebből a GDP arányában 4,4 százaléknyi idén valósul meg. Mindez jövőre várhatóan a GDP-érték hozzávetőleg 1 százalékának megfelelő többletbe fordítja a strukturális költségvetési mérleget, amiből "lélegzetelállító" mértékű, 6 százalékos GDP-arányos elsődleges strukturális többlet következik - áll a BoA-ML pénteki előrejelzésében.

A cég prognózisa szerint Lengyelországban a közfinanszírozási szféra bruttó hitelfelvételi igénye jövőre 24,4 százalékkal növekszik, Magyarországon ugyanakkor 24,8 százalékkal zuhanni fog.

A magyar költségvetési helyzet javulását más nagy citybeli házak is kiemelték.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének múlt héten kiadott térségi elemzése szerint Magyarország lehet az első euróövezeti tagállam a közép-európai hármak közül, mert itt van a legjobb esély arra, hogy az államháztartási hiány belátható időn belül a felső tűréshatárra süllyed.

HOZZÁSZÓLÁSOK