A tanácskozást követően Angela Merkel az osztrák kancellárral, Werner Faymannal is eszmecserét folytat az Ausztriát szintén komolyan érintő problémáról. Noha vasárnap este Németország határain bevezették a személyforgalom ellenőrzést, kedden is legalább ezer menekült érkezett vasúton Münchenbe.

A bajor rendőrség és a nagyszámú önkéntes segítő karöltve, csaknem rutinosan intézi a menekültek regisztrálását, ellátását és tovább irányítását az átmeneti szálláshelyekre.

A müncheni főpályaudvar egyik szárnyát az újonnan érkezők fogadására alakították át, tolmácsok és angolul jól beszélő önkéntesek irányítják a vonatról leszálló menekülteket az adatfelvevő helyre. Eközben élelmiszercsomaggal és ivóvízzel látják el őket, és igyekeznek távol tartani tőlük azokat a személyeket, akikről feltételezik, hogy szalafista, azaz szélsőséges iszlám propagandával akarják csábítani az egyedül érkező fiatalembereket.

Eddig a jelek szerint az ilyen célú próbálkozásoknak nem sok sikere volt, mert az újonnan érkezők elsöprő többsége éppen azért jön Németországba, hogy békében élhessen. Amikor ma reggel a bajor rendőrség szóvivőjével a helyszínen jártam, feltűnt, hogy asszonyok, férfiak, öregek és fiatalok milyen angyali türelemmel várakoznak adataik összeírására.

Kísérőm elmondta, hogy azért sem sértődnek meg, ha az egyre nagyobb gyakorlattal rendelkező német rendőrök leleplezik turpisságaikat, azt hogy sokan abban a hitben, hogy a szírek feltétel nélkül menedékjogot kapnak, magukat szír nemzetiségűnek vallják és csak akkor hajlandók beismerni, hogy iraki kurdok, amikor a feltett kérdésekre képtelenek arabul válaszolni.

Utóbb valamennyien rájönnek arra, hogy a migránsok azonos bánásmódban részesülnek, annak ellenére, hogy Németország lassan valóban elérkezik teherbírásának határához. Nem titok,hogy mindez súlyos anyagi problémát okoz a berlini kormánynak, mégis a határra érkezők migránsokat nem utasítják el, a személyforgalom ellenőrzése ugyan súlyos torlódásokhoz vezetett az Ausztriából német földre vezető autópályákon és ennek során számos embercsempészt tudtak őrizetbe venni, utasaiknak azonban adataik regisztrálása után valamelyik közeli menekült-szálláshelyre irányították.