Lelepleződött Trump? Ez lehetett a titkos terve

Donald Trump ingatlanmágnás, az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltje üzleti szempontból azzal járhatna a legjobban, ha elvesztené az USA elnöki posztjáért folyó versenyt Hillary Clintonnal, a demokraták jelöltjével szemben - gondolja egyre több megfigyelő.
Napi.hu, 2016. augusztus 31. szerda, 15:17
Fotó: MTI/EPA

Az elmúlt hónap közvélemény-kutatásai szerint Hillary Clinton, a Demokrata Párt elnökjelöltje jelentős előnyre tett szert republikánus ellenfelével, Donald Trumppal szemben. Ez azt sejteti, hogy a volt külügyminiszter akár jelentős vereséget is mérhet az ingatlanmágnásra a novemberi szavazáson. De mi lesz ezután? - teszi fel a kérdést az NBC News.

A Republikánus Párt elitje abban bízik, hogy ha Trump veszít, akkor véget ért a hivatásos politikusok számára rémálomszerű időszak, amelyben a kiszámíthatatlan, elfogadhatatlan kijelentéseket tevő ingatlanmágnás párton kívüliként laposra verte az "igazi" politikusokat az előválasztások alatt.

Nem szabadulnak meg tőle

Az ingatlanmágnást azonban nem olyan fából faragták, hogy ilyen egyszerűen befejezze politikusi pályafutását. Sőt egyre többen értenek egyet a Vanity Fair cikkével, amely szerint Trump valójában nem is az elnökség megszerzésére pályázik, hanem egy titkos tervet valósít meg. Nevezetesen elnökjelölti performanszával egy új, kemény jobboldali médiavállalkozást akar megalapozni.

Ezt a pletykát erősíti, hogy mindig jóban volt a jobboldali elkötelezettségű Fox News elnökével, Roger Ailesszel, aki a hírek szerint tanácsadóként segíti a kampányában, illetve hogy a napokban leigazolta a szintén konzervatív Breitbart hír- és véleményportál elnökét, a durva beszólásairól ismert Steven Bannont.

Milyen lenne

Trump kampánystábja természetesen tagadja, hogy létezne ilyen terv, ám érdemes elmélázni azon, miként is nézne ki ez a médiavállalkozás, és lenne-e sansza a sikerre. Üzleti szempontból a lehető legjobb történne Trumppal, ha novemberben elvesztené az elnökválasztást - mondja Jon Klein, a CNN amerikai részlegének korábbi vezetője.

A dicsőséges bukás csak növelné hard core támogatóinak szenvedélyes elkötelezettségét iránta, egyben a megválasztott elnök személyében találnának egy olyan célpontot, amelyet a végtelenségig csépelhetnek (hasonló lehetne ez a magyar jobboldal - és részeben a baloldal - végeláthatatlan gyurcsányozásához - a szerk.). Az új média lehetővé tenné, hogy kapcsolatban maradjanak a hősükkel.

Olcsó megoldás

Az ingatlanmágnás elvileg indíthatna kábeltévé-csatornát, internetes vállalkozást vagy bármi mást. Klein szerint azonban egy előfizetéses internettévé lehetne a legjobb választás. Ennek törzsközönsége havi díjat fizetne azért, hogy betekinthessen a csak neki szóló anyagokat kínáló videoszobába.

Ezzel kiszűrné a médiaipari vállalkozások legnagyobb költségeit. A kábeltévé eleve óriási apparátust igénylő, ezért sokkal többe kerülő próbálkozás lenne, ráadásul az internet mint csatorna kiszűri a kábel- és műholdszolgáltatókat, mint közvetítőket, akiket szintén jól meg kellene fizetni.

Végül de nem utolsósorban - sőt elsősorban - egy ilyen típusú portál már elég jelentős lenne ahhoz, hogy időről időre enyhítse Trump csillapíthatatlan szomját a médiafigyelem iránt.

Mennyije lehet

Egyetért ezzel az értékeléssel Brian Wiesel, a Pivotal Research Group kutatóintézet vezető médiaszakértője. Egy tévétársaság indítása dollár tízmilliókba kerülne, miközben csak saccolni tudjuk, hogy mekkora az ingatlanmágnás vagyona. Ő tízmilliárd dollárról beszél, de a gazdaglisták készítésével foglalkozó szaksajtó csak ennek kevesebb mint felét-harmadát tartja reálisnak.

A kábeltévék piaca ráadásul telített, ezért (és a magas költségek miatt) a Trump-tévé megbukna - véli Robert Thompson, a Bleier Center kutatóintézet televíziós kultúrával foglalkozó kutatója. Arra is figyelnie kellene, hogy a Trump márkanév sok amerikait nem vonz, hanem taszít.

Az interneten sokkal kevesebb nézővel lehet nagyot dobni, mint a tévébizniszben. Hárommilliós látogatottság elérése egy portál esetén már komoly siker, miközben az előválasztások során 14 millió republikánus szavazó adta a voksát Trumpra.

Pszichikai tényezők

Egyes elemzők abban is a médiamágnás hátsó szándékaira utaló jeleket látnak, hogy szapulja a médiát. Számtalanszor elmondta, hogy a sajtó vele szemben elfogult, becstelen és korrupt. Ezzel mintegy megelőlegezett egy problémát, ami ki más javíthatna ki a saját sajtóorgánum indításával, mint ő.

A breitbartos Bannon leigazolása arra utal, hogy gondolkodik egy saját médiaplatform létrehozásán - véli Kurt Bardella, a Breitbart korábbi szóvivője, aki nem kedveli Trumpot.

Nem kétséges, hogy az ingatlanmágnás egójának jót tenne, ha nem csupán üzleti fenoménnak, hanem médiamogulnak is láttatná magát. Trump azt élvezi a legjobban, hogy versenyez az elnöki posztért, nem maga az állás érdekli - véli Thompson. Ez ugyanis olyan médiaérdeklődést biztosít neki, amelyről korábban álmodni sem mert.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ditel, 2016.09.01 08:58

@Dakota Summer: " a másik oldalon a megtisztulást váró adófizetők."
Atya Úr Isten.:)
Mennyit kapsz te ezekért a sok baromságokért?
Szörnyű szellemi szinten áll egy átlag illbcsi mint te.
Hülye bolsi mentalitás, aki gondolom Kádár is kiszolgálta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2016.09.01 08:51

Trumpnak igaza van,a sajtó becstelen, hazug és korrupt. Elég csak arra gondolni, hogy a hazai liberálbolsevista lapok mennyi támogatást kaptak Sorostól. Vagy, hogy a nyilvánosságra került e-mailek szerint, a NYT és a CNN miként játszik össze Hillaryval.

Az egyik oldalon a becstelen, korrupt szarháziak állnak, természetesen a liberálbolsevisták és a liberálnácik támogatásával, a másik oldalon a megtisztulást váró adófizetők.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Anonymus33, 2016.09.01 08:39

@Ditel: Penzehes? Ojje, melyik Politikus nem penzehes es hazudozo? Lop es hazudik Merkel, Schröder, Kohl sorolhatnam! Egy Politikus Sem megbizhato!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ditel, 2016.09.01 08:36

@Anonymus33: " Trump ezer szazalekkal jobb mint Killary "
Te jó ég.:)
Pénzéhes, hazudozó, megbízhatatlan gazemeber.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ditel, 2016.09.01 08:34

Trump hátránya Clintonnal szemben 10% fölé ment.
Nem azért mert Clinton valamiben is többet teljesített volna, hanem mert Trump egy igazi, erkölcstelen, pénzéhes, oroszbarát gerinctelen gazember, mint Orbán.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html