Megugrott a betétkivonás Ciprusról közvetlenül azt megelőzően, hogy az európai unió pénzügyminiszterei, az ECB és a szigetország kormánya megállapodott volna az országnak nyújtandó 10 milliárd eurós kedvezményes hitel feltételeiről - derült ki az ECB friss pénzügyi adataiból. A magánkézben lévő betétek 3,9 százalékkal, 44,6 milliárd euróra estek márciusban, szemben az egy hónappal korábbi kétszázalékos zsugorodással. A különbség relatíve sokkal jelentősebb, ugyanis a segélyprogram elfogadása után, március közepén bezárták a bankokat, ami azt jelenti, hogy a kétszer nagyobb betétkivonás fele annyi idő alatt történt, mint februárban.

A megállapodás előtt sejteni lehetett, hogy Ciprusnak az uniós támogatásért cserébe valamilyen módon, például egy egyszeri adóval meg kell csonkítania a bankbetéteket, ezért logikus, hogy sokan elvitték a pénzüket. A helyi sajtó szerint azonban óriási összegek távoztak a bankok bezárása előtti napokban. Nem tudni, hogy a most megjelent 1,7 milliárd eurós betétkivonás valóban nagyon nagynak tekinthető-e, olyan összegnek, amely azt tükrözi, hogy valakik nem csupán óvatosságból cselekedtek, hanem a készülő döntés tudatában tutira mentek. Az országból az elmúlt tíz hónapban folyamatosan áramlottak kifelé a befektetések. Cipruson vizsgálat indult az ügyben.

A pénzügyi tranzakciók korlátozásával kapcsolatos intézkedések még mindig érvényben vannak a szigetországban, bár folyamatosan enyhítik ezeket. Benoit Coeure, az ECB igazgatóságának tagja tegnap azt mondta, hogy nem tapasztalható pénzkivonási nyomás a ciprusi bankokon a segélyprogram elfogadása óta. A többi uniós támogatásban részesült országgal szemben erősödött a befektetői bizalom: az írországi betétek 6,5 százalékkal, 210,1 milliárd euróra nőttek, a görögországiak egy százalékkal, 172,8 milliárdra, az olaszországiak 3,1 százalékkal, 1,532 ezer milliárd euróra.