Vlagyimir Putyin visszautasította azokat a nemzetközi vádakat, amelyek Moszkva szerepét feszegetik azon fegyveres szakadárok kiképzésében, akik a múlt hét csütörtökön lelőtték az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó maláj utasszállító gépet Ukrajna felett, 298 áldozatot követelve ezzel. Az utasok ausztrál, holland, indonéz, kanadai, német és új-zélandi állampolgárok voltak. Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy Oroszország minden lehetséges módon támogatja az ENSZ égisze alá tartozó Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) munkáját az eset felderítésében. Ugyanakkor ismételten kritizálta az ukrán kormányt, hogy a baleset helyszínét ellenőrzésük alatt tartó oroszbarát lázadókkal szemben szítja a feszültséget.

Putyin kijelentette a Foxnews szerint: "nagy bizonyossággal kijelenthető, hogy ha június 28-án nem újultak volna ki a harcok Kelet-Ukrajnában, akkor ez a tragédia nem történik meg."

Az orosz elnök ezt arra a vasárnap amerikai kormányzati kijelentésre reagálva mondta, miszerint "erőteljes" bizonyíték van arra, hogy a repülőt a lázadók orosz gyártmányú légvédelmi rakétával lőtték le, valamint hogy Oroszország támogatja, sőt fegyverzi, valamint kiképzi ezeket a szeparatistákat. John Kerry külügyminiszter emellett azt is követelte, hogy Moszkva vállalja a balesetért a felelősséget.

Az ENSZ BT szavaz

Az ENSZ BT hétfői ülésén várhatóan elítéli a maláj utasszállító gép lelövését és követelni fogja a felelősök felelősségre vonását, valamint azt, hogy fegyveres csoportok ne veszélyeztessék a roncsok helyszínének integritását. A lezuhant gép roncsai ugyanis jórészt a lázadók által ellenőrzött területen szóródtak szét. Kijev szerint a kelet-ukrajnai szakadárok akadályozzák a malajziai repülőgép lezuhanásának kivizsgálását, és igyekeznek eltüntetni a bizonyítékait annak, hogy közük volt a tragédiához.

A Reutersnek név nélkül nyilatkozó diplomaták szerint Oroszország az ENSZ BT tagjaival már tárgyalt a helyzet megoldásának javaslatáról, amely a balesetben 28 állampolgárát elvesztő Ausztrália javaslatára épül, de az még nem biztos, hogy a végső verziót Oroszország támogatni is fogja.

Pénzügyi szankciókat!

Európának pénzügyi szankciókkal kell sújtani Oroszországot - írja a Financial Times európai kiadásának véleményrovatában Wolfgang Münchau. A lap publicistája szerint ha bebizonyosodik, hogy a maláj légitársaság MH17-es számú, Amszterdamból Kuala Lumpurba közlekedő járatát akár véletlenül, akár szándékosan oroszpárti lázadók lőtték le, akkor az EU-nak is határozottabb választ kell adnia, teljes körű pénzügyi szankciókat kell bevezetnie Moszkvával szemben.

Az euró és a font fontos eszköz az orosz vállalatok számára. A londoni City olyan pénzügyi központ, amelyen keresztül vagyonos oroszok mossák tisztára a pénzüket. Ennek azonnal véget kell vetni - írja a publicista, aki szerint az energiavásárlás leállítását is meg kellene fontolni, mert Moszkvának nyilvánvalóan ez jelentené a legjelentősebb érvágást. Münchau szerint az uniónak vészhelyzeti intézkedésként olyan energiabiztonsági stratégiára van szüksége, amely függetleníti Oroszországtól.

Ha Vlagyimir Putyin (orosz elnök) titokban olyan ukrán lázadókat fegyverzett fel, akik aztán uniós polgárokkal végeztek, akkor nagyon hosszú időre nehéz lenne visszatérni a normális ügymenethez - hangysúlyozta a szerző.

A brit lap kolumnistája úgy látja: a katasztrófa globális gazdasági megrázkódtatást okozhat, a tovagyűrűző hatások miatt messze nagyobb következményekkel járhat, mint azt most bárki is sejti. Ha az eurózónát csak egy megrázkódtatás választja el a deflációtól, akkor ez lehet az - vélekedik Münchau.

Az európai politikacsinálóknak sosem lett volna szabad olyan helyzetbe hozniuk magukat, amelyben gazdasági okokból nem képesek a politikai reakcióra - zárta véleménycikkét Wolfgang Münchau.

Az uniós külügyminiszterek kedden tárgyalnak

Az EU külügyminiszterei kedden ülnek össze és várhatóan újabb körös szankciókat jelentenek be Oroszországgal szemben - írja a Reuters David Cameron brit miniszterelnök közleményére hivatkozva, amelyet Franois Hollande francia miniszterelnökkel és Angela Merkel német kancellárral folytatott telefonbeszélgetése után tettek közzé. Emellett abban is megállapodtak, hogy Putyinra nyomást gyakorolnak annak ügyében, hogy biztosítsa a szabad hozzáférést a szakértők számára a baleset helyszínéhez.

Hollandia lehet a koordinátor

Közben Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő hétfőn Kijevben kijelentette: Ukrajna hajlandó átadni Hollandiának a koordináló szerepet a malajziai utasszállító repülőgéppel történtek kivizsgálásában, továbbá kész közreműködni a holttestek Amszterdamba szállításában. Hangsúlyozta, a koordináló szerep átadását az indokolja, hogy holland volt az áldozatok többsége. A legfrissebb adatok szerint már 272 holttestet találtak meg - tette hozzá.

Ezzel egy időben Andrij Purgin, a szakadár "donyecki népköztársaság" első miniszterelnök-helyettese közölte: készek a halottakat a kelet-ukrajnai Harkivba szállítani. Ennek előfeltétele, hogy a katasztrófa helyszínére megérkezzenek a nemzetközi szakértők, továbbá Hollandia, Malajzia és a vöröskereszt képviselői. Egyelőre a holttestek a hűtővagonokban maradnak Torez vasútállomásán - mondta. A tervek szerint a szerelvény késő este indul Harkivba, ahol majd elvégzik a genetikai vizsgálatokat.

Megérkeztek a szakértők

Hétfőn már megérkeztek Torez településre Hollandia szakértői, akik az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek jelenlétében megtekintették a holttesteket. Peter van Vilet, a holland törvényszakértői csoport vezetője rendben lévőnek találta a holttestek tárolásának körülményeit. Kijelentette: ígéretet kaptak arra, hogy a halottakkal teli szerelvény hétfőn útnak indul.

"Csak szeretném, hogy a vonat menjen el egy olyan helyre, ahol elvégezhetjük a munkánkat. Ez mindenki, különösen az áldozatok hozzátartozóinak érdeke" - mondta.
Megérkezett Kijevbe hétfőn a német légi balesetvizsgáló szervezet (BFU) két szakértője is. Ők hamarosan tovább utaznak Kelet-Ukrajnába, ahova a nap folyamán várják a malajziai, 12 főből álló szakértői csoport megérkezését is.