Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja az európai és az amerikai piaci zárások után közölte, hogy tavaly júliusi lépése után tovább ronthatja az olasz kormánykötvény-kötelezettségek besorolását. A Moody's 2012-ben az addigi "A3"-ról két fokozattal - a köztes "Baa1" kihagyásával - "Baa2"-re rontotta Olaszország besorolását, és az új osztályzaton is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

A "Baa2" osztályzat is még befektetési ajánlású szint, de már csak két fokozatnyira van a befektetésre nem ajánlott "Ba" sávtól.

A Moody's akkor kiemelte, a szuverén adósságpiaci helyzet normalizálódása hosszú évekbe telhet, a politikai eseménykockázat és a szuverén törlesztésképtelenség előfordulásának kockázata pedig a válság elhúzódásával egyre növekszik.

A vasárnap és hétfőn tartott parlamenti választásokat a Pierluigi Bersani vezette balközép koalíció nyerte. Az alsóházban biztos többséghez jutott, a szenátusban azonban patthelyzett alakult ki, és egyik párt vagy tömörülés sem szerzett a kormányzáshoz szükséges többséget. A Moody's úgy ítélte meg, nagy a veszélye annak, hogy az ország kormányozhatatlan lesz. Fennáll az esélye annak is, hogy új választásokat írnak ki, ez pedig meghosszabbítja politikai bizonytalanságot, nehézkessé válnak a reformok. A hitelminősítő szerint az eurózóna adósságválsága is nyomást gyakorol az olasz besorolásra.

Korábban a Standard & Poor azt közölte, hogy a választások egyelőre nem lesznek hatással Olaszország besorolására, a jövőben azonban változhat ez a helyzet.