Leminősítette Ciprust a Moody's

A befektetésre ajánlott osztályzati sáv alsó szélére rontotta Ciprus kormánykötvény-adósságát pénteken a Moody's Investors Service, arra a véleményére hivatkozva, hogy a ciprusi bankrendszer a kormány, a ciprusi kormány pedig a nemzetközi közösség pénzügyi segítségére szorulhat.
MTI-Eco, 2011. november 4. péntek, 21:33
Fotó: Napi.hu

A nemzetközi hitelminősítő péntek este, az európai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy az eddigi "Baa1"-ről két fokozattal - a köztes "Baa2" kihagyásával - "Baa3"-ra minősítette vissza Ciprus szuverén kötvényadós-kockázati besorolását, és az új, rontott osztályzatot is további leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette.

Ha a Moody's innen ismét leminősíti Ciprust, azzal a ciprusi államadós-osztályzat átkerülne a befektetésre már nem ajánlott, spekulatív kategóriába.

A cég indoklása szerint a pénteki osztályzatrontás fő tényezői között szerepel, hogy a ciprusi bankrendszer jövőre nagy valószínűséggel állami segítséget lesz kénytelen igénybe venni, tekintettel a bankok görög kormánykötvény-portfoliójában várható nagyarányú leírásokra.

A Moody's számításai szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért ciprusi államadósság-ráta 5-10 százalékpont közötti mértékben növekedhet a banki feltőkésítések következtében.

A hitelminősítő szerint ugyanakkor megvan annak a kockázata, hogy a ciprusi kormány is külső pénzügyi segítségre szorulhat, például a bajba került eurótagállamok kisegítésére szolgáló Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközből (EFSF), miután gyakorlatilag elvesztette hozzáférését a nemzetközi tőkepiacokhoz.

A Moody's megjegyezte ugyanakkor, hogy az Oroszország által megígért kétoldalú hitelmegállapodás várhatóan fedezi a ciprusi kormány jövő évi finanszírozási igényeinek zömét, és elégséges bármilyen rövid távú likviditási nyomás semlegesítésére is.

HOZZÁSZÓLÁSOK