BUX
38240

Leminősítette Egyiptomot a Moody's

Leminősítette Egyiptom eddig sem befektetési ajánlású államadósi osztályzatát hétfőn a Moody's Investors Service, arra az aggodalmára hivatkozva, hogy a megmozdulásokra adott kormányzati gazdaságpolitikai lépések alááshatják az ország már most is gyenge közfinanszírozási helyzetét.

MTI-Eco, 2011. január 31. hétfő, 10:50

A nemzetközi hitelminősítő hétfői londoni bejelentése szerint az egyiptomi kormánykötvények adóskockázati besorolása az eddigi "Ba1"-ről egy fokozattal "Ba2"-re romlik. Az új osztályzat kilátása további leminősítés lehetőségére utaló negatív.

A Moody's az előző besorolásra a hétfői leminősítésig stabil kilátást tartott érvényben, vagyis - a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban ritkán előforduló módon - a cég úgy rontotta Egyiptom adósosztályzatát, hogy arra előzőleg nem jelentett be negatív kilátást.

A Fitch Ratings a múlt hét végén az addigi stabilról negatívra rontotta az általa is befektetési szint alá sorolt Egyiptom adóskockázati besorolásainak kilátását, jelezve, hogy ha a zavargások folytatódnak és ez veszélyezteti a gazdasági-pénzügyi rendszert, annak az egyiptomi besorolás visszaminősítése lehet a következménye.