Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzetközi hitelminősítő pénteken Londonban bejelentette, hogy az eddigi "B plusz"-ról egy fokozattal "B"-re módosította Egyiptom devizában és hazai valutában fennálló, hosszú lejáratú szuverén kötelezettségeinek osztályzatát. A cég a rövid távú "B" besorolást megerősítette, de az egyiptomi adósminősítésekre negatív kilátást tart érvényben.

A Standard & Poor's legutóbb november 24-én minősítette le Egyiptomot.

A pénteki újabb osztályzatrontáshoz fűzött elemzésében az S&P kiemelte az a véleményét, hogy jelentősen emelkedtek Egyiptom külső finanszírozási kockázatai, miután a közvetlen külföldi tőkebefektetések értéke meredeken zuhant, a portfoliótőke-áramlás nettó egyenlege pedig mínuszba fordult, vagyis összességében portfoliótőke-kiáramlás indult az egyiptomi gazdaságból.

Az egyiptomi fizetőeszköz védelmében végrehajtott jegybanki intervenciók nyomán ugyancsak meredeken visszaesett a nettó devizatartalék, amely január végén 16 milliárd dollár volt a 2011 elején mért 36 milliárd dollár helyett - áll a Standard & Poor's elemzésében.

A hitelminősítő közölte: saját becslései szerint az aranykészleteken kívüli nettó egyiptomi devizatartalék már háromhavi áru- és szolgáltatásimport fedezetére sem elegendő, jóllehet a tartalékok egy évvel ezelőtt még több mint hat havi importot fedeztek volna.

A hitelminősítő megjegyezte ugyanakkor, hogy a jelenleg tárgyalás alatt lévő IMF-program, valamint más nemzetközi hitelszervezetektől várható potenciális segítség fontos rövid távú külső finanszírozási forrást jelenthet.

A londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) - amelyet eredetileg a közép-kelet-európai és az egykori szovjet térség gazdasági átalakulásának finanszírozására hoztak létre 1991-ben - nemrégiben bejelentette, hogy kiterjeszti tevékenységét azokra az arab országokra is, amelyekben politikai fordulat kezdődött. E kezdeményezés keretében az EBRD Egyiptomban is tervez finanszírozási programokat.