BUX
41002

Leminősítette Japánt a Moody's

Leminősítette Japán devizában és hazai valutában kibocsátott kormánykötvényeit a Moody's Investors Service a hatalmas költségvetési hiányra és az ország növekvő eladósodására hivatkozva.

MTI-Eco, 2011. augusztus 24. szerda, 07:53

A nemzetközi hitelminősítő egy fokozottal Aa3 szintre csökkentette Japán eddigi Aa2 szintű besorolását. A besorolás kilátása stabil. Az Aa3 szint már három fokozattal rosszabb a legjobb adósoknak kijáró Aaa besorolásnál.

A hitelminősítő nyugtalanítónak nevezte azt is, hogy Japánban gyakran váltják egymást a kormányok, s az emiatt kialakuló belpolitikai instabilitás megnehezíti a hosszú távú döntések elfogadását. Az utóbbi öt év alatt öt kormány váltotta egymást, s hamarosan távozik hivatalából Kan Naoto jelenlegi miniszterelnök is.

Az utóbbi öt év során a gyakori vezetőváltás megakadályozta a kormányt abban, hogy olyan gazdasági és fiskális stratégiákat fogadjon el és hajtson végre, amelyek hatékonyak és tartós eredményt hozhatnak - mutatott rá a Moody,s.

A hitelminősítő már májusban figyelmezette Japánt: ekkor vette leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat a kormánykötvények besorolását a romló növekedési kilátásokra és a márciusi földrengés- és szökőár-katasztrófa hatásaira hivatkozva. A Moody's szerint a természeti csapás gazdasági és államháztartási költségei a kezdetben vártnál sokkal magasabbak, és ezek felnagyítják a globális pénzügyi válság hatásait, pedig Japán egyébként sem lábalt még ki teljesen a válságból.

Az 1990-es évek eleje óta Japánban akkora kormányadósság halmozódott fel, amely messze meghaladja bármely más fejlett nagy ipari országét, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) számítási módszereivel kimutatott 226 százalékos, illetve az ettől eltérő kormányzati eljárással számolt 174 százalékos GDP-arányos adósságráta figyelembevételével egyaránt.

Elemzők szerint nemigen okozott meglepetést a Moody's, és a kötvénypiaci reakciók enyhék lehetnek. A leminősítésre mindenki számított, legfeljebb az időzítés volt némileg meglepő, mert sokan arra számítottak, hogy a kormányfőváltás után következik be. A miniszterelnök-jelölteket tekintve úgy tűnik, hogy egyikük sem kezd komoly pénzügyi reformot, ezért hozta előre a Moody's a leminősítést - mondta Szakuraj Juuki, egy befektetési vég vezetője.

A leminősítés nem okozott pánikot a nemzetközi devizapiacon és a tokiói értéktőzsdén sem. A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója enyhe pluszban áll, dacára a bankrészvények árfolyamának jelentős esésére. A jen árfolyama is stabil, az utóbbi órákban egy dollárért 76,50 és 76,87 jen közötti összeget kellett fizetni a nemzetközi devizapiacon.