A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő csoportja kedd este Londonban bejelentette, hogy az eddigi Baa2-ről két fokozattal - a köztes Baa3 kihagyásával - Ba1 szintre rontotta a szlovén államkötvény-kötelezettségek besorolását. Az új szlovén adósosztályzatra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

A Moody's besorolási módszertanában a Baa3 - más hitelminősítők metodikájában "BBB mínusz"-nak megfelelő - szint jelenti a befektetési ajánlású osztályzati sáv alsó szélét. A szlovén adósosztályzat a keddi leminősítés nyomán egy fokozattal e határ alá - a Moody's Magyarországra fenntartott államadós-osztályzatával azonos szintre - került.

A keddi szlovén leminősítéshez fűzött elemzésében a Moody's a lépés egyik fő tényezőjeként emelte ki a szlovéniai bankrendszerben uralkodó "folyamatos felfordulást", és annak magas valószínűségét, hogy a szlovén kormánynak további tőkeinjekcióban kell részesítenie a bankszektort.

A Moody's szerint a szlovén bankok eszközminősége jelentősen romlott tavaly, és azóta is romlik. A cég ennek illusztrálására kimutatta, hogy a legnagyobb szlovén bank, a többségi állami tulajdonban lévő Nova Ljubljanska Banka nem teljesítő kinnlevőség-állománya tavaly elérte a teljes hitelportfolió 28,2 százalékát.

Ráadásul a szlovén gazdaság tavaly ismét mély recesszióba került; a hazai össztermék (GDP) 2,3 százalékkal esett, éppen a bankválság következtében. A Moody's várakozása az, hogy Szlovénia GDP-értéke az idén további 1,9 százalékkal zsugorodik, és a hitelminősítő szerint 2014-ben is legfeljebb 0,2 százalékos GDP-növekedésre lesz lehetőség.
A Moody's hangsúlyozta, hogy ezt az előrejelzését is egyértelműen lefelé ható kockázatok terhelik.

A leminősítés második fő tényezője a szlovén államadósság-ráta jelentős növekedése. Szlovénia államadóssága 2012 végén a GDP-érték 54,1 százaléka volt. Jóllehet ez még mindig a legalacsonyabb adósságráták közé tartozik az euróövezetben, ahol az átlag hozzávetőleg 93 százalék, de a szlovén államadósság-ráta 2008-ban még csak 22 százalék volt. Ez az adósságmutató az idén várhatóan már meghaladja a 60 százalékot, és 2014-2015 előtt nem várható, hogy stabilizálódik; addigra valószínűleg túllépi a 65 százalékot - áll a Moody's keddi elemzésében.

A hitelminősítő szerint ráadásul bizonytalan, hogy milyen szinten tetőzik a szlovén adósságráta, mivel ez részben attól is függ, hogy a bankrendszer valóban további kormányzati segítségre szorul-e. A Moody's szerint az adósságfolyamatra negatív kockázatok hatnak, és a GDP-arányos államadósság-ráta meghaladhatja a 70-75 százalékot is, bár az valószínűtlen, hogy fenntarthatatlan szintekre emelkedik.

A leminősítés harmadik fő tényezője Szlovénia bizonytalan finanszírozási környezete, amely növeli annak a kockázatát, hogy a szlovén kormánynak külső pénzügyi segítséget kell igénybe vennie kötelezettségeinek teljesítéséhez. A Moody's szerint a legutóbbi adósságkibocsátások sikere ellenére az ország szuverén finanszírozási költségei továbbra is magasak, és Szlovénia érzékenysége az olyan jellegű külső sokkhatásokra, amelyek a ciprusi válságot is előidézték, megnehezítheti a szlovén kormány finanszírozhatóságát fenntartható kamatszintek mellett.

Szlovénia finanszírozási kilátásait más nagy londoni házak is kockázatosnak tartják.