Leminősítették a Dél-afrikai Köztársaságot

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról a Dél-afrikai Köztársaság még épphogy befektetési ajánlású, "BBB mínusz" szintű hosszú futamú államadós-besorolásának kilátását a Fitch Ratings.
MTI, 2016. november 25. péntek, 18:04
Fotó: MTI/EPA

A nemzetközi hitelminősítő a péntek délután Londonban bejelentett döntést elsősorban azzal a véleményével indokolta, hogy növekedtek a kormányzással kapcsolatos politikai kockázatok, és legalább 2017 végéig erősek is maradnak az ország romló gazdasági helyzetének következményeként.

A Moody's Investors Service ugyancsak pénteken vizsgálja felül a dél-afrikai államadós-besorolást.

Jacob Zuma dél-afrikai államfő helyzete hónapok óta gyengül a sorozatos korrupciós botrányok miatt, és súlyos bírálatok érik még saját pártján, az Afrikai Nemzeti Kongresszuson (ANC) is.

Az ANC jövőre új vezetőt választ, aki automatikusan a párt elnökjelöltje lesz a 2019-ben esedékes általános választásokon.

"Az ANC-n belüli belső csatározások valószínűleg jövőre is folytatódnak. Ez is elvonja a politikai döntéshozók figyelmét, és olyan politikai üzeneteket küld, amelyek továbbra is rontják a befektetési légkört és így ártanak a gazdasági növekedésnek" - mutatott rá a Fitch.

Az afrikai kontinens legnagyobb gazdasága nehezen növekszik az utóbbi években, mivel csökkent legfontosabb exportcikkei, a nyersanyagok világpiaci ára. A hazai össztermék (GDP) tavaly 1,3 százalékkal bővült, de a növekedés idén 0,5 százalékra lassulhat. Jövőre 1,3 százalékos, 2018-ra pedig 2,1 százalékos GDP-növekedést valószínűsítenek elemzők.

HOZZÁSZÓLÁSOK