BUX
38971

Leminősítették a hitelminősítőt

A világ legnagyobb befektetői leminősítették a Standard and Poor’s nemzetközi hitelminősítőt. Az amerikai állampapírok elmúlt 11 napban mutatott kiváló teljesítménye legalábbis erre utal - írja a Bloomberg.

portfolio.hu, 2011. augusztus 16. kedd, 17:51

Amióta a Standard and Poor's, a McGraw-Hill Cos. New York-i leányvállalata augusztus 5-én egy fokozattal "AA+" kategóriába vágta le az Egyesült Államok adósbesorolását, a 10 éves amerikai államkötvény hozama látványosan csökken (vagyis árfolyama emelkedett), múlt szerdán a 2,03 százalékos szinten is megfordult. A hírügynökség cikke szerint az amerikai adósságpapírok 2008 decembere óta nem produkáltak ekkora havi nyereséget, mint ami most augusztusban várható.

Az amerikai kötvények hozama minden más AAA besorolással rendelkező ország hozamánál alacsonyabbak és az amerikai pénzügyminisztérium sem panaszkodhat, hiszen múlt héten rendkívül olcsón jutott piaci forráshoz.

A Bloomberg szerint az S&P hitelminősítő döntése a gyakorlatban az amerikai állampapírok felminősítéséhez vezetett, hiszen a tengerentúli kötvények azóta felülmúlták a legfontosabb kötvényindexek teljesítményét. Sőt egyes idézett vélemény szerint az elmúlt napok reakciói azt mutatják, hogy a hitelminősítő rossz döntést hozott.