Leminősítették Ausztriát

Megvonta Ausztriától a lehetséges legjobb, "AAA" államadós-besorolást a Fitch Ratings, egyebek mellett azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy az általa eddig vártnál magasabban tetőzik majd az osztrák államadósság-ráta, és az osztrák pénzügyi szektorra kockázatot jelenthet az orosz-ukrán konfliktus.
MTI-Eco, 2015. február 14. szombat, 09:31
Fotó: Napi.hu

A nemzetközi hitelminősítő pénteken késő este, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy az eddigi "AAA"-ról egy fokozattal "AA plusz"-ra rontotta Ausztria hosszú futamidejű hazai és külső szuverén adósságának besorolását.

A három nagy nemzetközi hitelminősítő közül már csak a Moody's Investors Service tartja nyilván az osztrák szuverén adósságot a legmagasabb - e cég módszertanában "Aaa"-val jelölt - osztályzattal. A Standard & Poor's már 2012-ben megvonta Ausztriától az "AAA" államadós-osztályzatot.

A Fitch pénteki lépése nyomán Ausztria az intézményi befektetők szempontjából kikerült az "AAA/Aaa" kategóriából. A befektetési alapok ugyanis általában két nemzetközi hitelminősítő osztályzata alapján határozzák meg, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós melyik besorolási sávba tartozik.

A Fitch Ratings a pénteki osztrák leminősítés tényezői között említette, hogy az osztrák bankok kelet-európai kitettsége sebezhetővé teszi az osztrák pénzügyi rendszert az orosz-ukrán konfliktus esetleges újabb fellángolásától.

A hitelminősítő adatai szerint az osztrák bankok követelésállománya Közép-, Kelet- és Délkelet-Európával szemben a tavalyi harmadik negyedévi állapot alapján 194 milliárd euró volt; ez az osztrák hazai össztermék (GDP) 59 százaléka. Ebből a követelésállományból 18 milliárd euró - az éves osztrák GDP-érték 5,5 százaléka - Oroszországgal és Ukrajnával szemben áll fenn.

Az Európai Unió 15 régebbi tagállam közül Ausztria bankrendszerének a legnagyobb a kitettsége a közép-, kelet- és délkelet-európai gazdaságokban; a tizenötök összesített térségi követeléseinek 20 százaléka jut az osztrák bankokra - áll a Fitch Ratings elemzésében.

A cég azonban a leminősítés legfőbb tényezői között azt a felülvizsgált előrejelzését emelte ki, hogy a GDP-arányos osztrák államadósság-ráta 89 százalék körül - a ház korábbi előrejelzését meghaladó szinten - fog tetőzni az idén, és ez magasabb a Fitch által "AAA" osztályzattal ellátott összes szuverén adós államadósság-rátájánál, az Egyesült Államokat kivéve.

A Fitch Ratings felidézi, hogy már korábban a 80-90 százalékos sávban határozta meg az "AAA" besorolással általa még összeegyeztethetőnek tartott államadósság-ráta felső határát, és ehhez is azt a feltételt szabta, hogy az adott ország adósságrátájának erről a szintről egyértelműen lefelé tartó pályára kell kerülnie.

Ausztria adósságdinamikája azonban rövid idő alatt jelentősen romlott: a Fitch alig 18 hónappal ezelőtt még 75 százalékon várta az osztrák államadósság-ráta tetőzését 2013-2014-ben, és azzal számolt, hogy ez az adósságmutató 2017-re 70 százalék körüli szintre csökken - áll a hitelminősítő elemzésében.

A Fitch Ratings jelenlegi alapeseti előrejelzése szerint az osztrák államadósság-ráta 2017-ben is még 86 százalék közelében jár majd.

A romló adósságdinamika okai között a cég a bankok átstrukturálásának államháztartási hatásait, a vártnál magasabb államháztartási hiányokat és a gyengébb nominális GDP-növekedést emelte ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2015.02.17 09:40

@Zodiakus: " -Komám!!!Két rossz hírem van.Akkor még szocializmus van,mert most se tudjuk kitermelni,még az iszonyú sok EU-s pénzzel se."

Ez is stimmel!! Újra a szocializmus építése folyik, annak pozitív ismérvei nélkül..A jelenlegi kurzus mindent el is követ, hogy minél jobban hasonlítson az ország arculata a rákosi éráéra.

Annyi a különbség, hogy a vezető réteg sokkal gazdagabb, mint az előző éra vezetői. Nekik, és pár ezer kiválasztottnak viszont igazi kapitalizmus van!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Telemachus_Rhade, 2015.02.17 09:24

@Zodiakus:

Igen, itthon szocializmus szerűség van...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2015.02.17 09:19

@Abbe:a szocializmus azért omlott össze mert nem bírta kitermelni a működéséhez szükséges javakat, és állandó hitelekre szorult

-Komám!!!Két rossz hírem van.Akkor még szocializmus van,mert most se tudjuk kitermelni,még az iszonyú sok EU-s pénzzel se.
A másik.25 év alatt háromszor csődöltünk,az utolsó nagyon durva volt.Az ágyból kellett kiugrasztani az EU illetékest hogy vállaljanak garanciát a magyar hitelekre,mert másnap délelőtt alámerül az ország.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2015.02.16 20:36

@jedddike: " ..és a külföldi kitermeli ???."

Igen kitermeli, mert ha nem így lenne már régen becsődöltek volna.
Az AUDI az egész világon eladható luxustermékeket gyárt.
Olyan termékeket, amit meg is vesznek az emberek.

Az Ikarus fénykorában is csak olyan termékeket tudott gyártani, ami az arab világ szélén, és a volt szocialista országokban volt kelendő.
Miként a Lehel hűtőgépgyárat is azért kellett privatizálni, mert nem bírta a nemzetközi versenyt...

Az általad írt két összeg különbsége a technológia, a műszaki tudás ára, ami nélkül nem menne a gyár, és egy csomó embernek nem lenne a magyar átlagot jóval meghaladó fizetése.

Nevezd kifosztásnak, ha akarod. Aztán majd gondold végig mire mennénk ezen kifosztók nélkül.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jedddike, 2015.02.16 16:16

@Abbe: nem bírta kitermelni a működéséhez szükséges javakat,
...és a külföldi kitermeli ???....és mennyi abból a mienk ??:.a gdp 1 dolog ,a Nemzeti Jövedelem a másik !!...egyik 100 mrd euró ...,a másik 70 ...a köztes a kifosztás ...,évente...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html