Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hongkong minősítését az intézet Aa1-ről egy fokozattal, Aa2-re csökkentette. A besorolás kilátását ugyanakkor negatívról stabilra javította.

A Moody's Investor Service döntése várható volt, mivel Hongkong leminősítése előtt a Kínával kapcsolatos döntését az ország pénzügyi erejének várható romlásával, a gazdaság eladósodottságának várható növekedésével indokolta. Hongkong leminősítését pedig azzal indokolta, hogy a kínai trendek nagy hatással vannak és lesznek Hongkong gazdaságára, Kínát és Hongkongot ugyanis nagyon erős politikai és pénzügyi kötelék fűzi egymáshoz.

Hongkong kormánya kritikával illette a döntést, mivel szerintük Hongkongnak megvan minden eszköze bármilyen kihívás kezeléséhez. "A Moody's figyelmen kívül hagyta Hongkong szilárd gazdasági alapjait, stabil pénzügyi szabályozási rendszerét, rugalmas banki szektorát és az ország erős pénzügyi pozícióját" - nyilatkozta Paul Chan, Hongkong pénzügyi államtitkára. "Ezek az elemek továbbra is lehetővé teszik Hongkong gazdasága számára, hogy bármilyen, külső környezeti változásokból eredő kihívásra megfelelő választ tudjon adni" - tette hozzá.

Hongkong a Standard & Poor's hitelminősítőnél jelenleg AAA kategóriában van, a besorolás kilátása azonban negatív, míg a Fitch-nél AA+ minősítéssel, a besorolás stabil kilátásával szerepel. (Ezek a veszélyek leselkednek a világgazdaságra - Moody's jelentés.)

Hongkong bruttó hazai terméke (GDP) az első negyedévben a 0,2 százalékos emelkedést valószínűsítő elemzői várakozásokat meghaladva, 0,7 százalékkal növekedett.

Tavaly 4,3 százalékkal emelkedett a hongkongi GDP, amely 2011 óta a leggyorsabb növekedési ütem volt, azonban egyes szakértők kételkednek abban, hogy a bővülés kiugró üteme idén is tartható.

A hongkongi munkaerő-piac 3,2 százalékos munkanélküliségi rátájával gyakorlatilag a teljes foglalkoztatottság állapotában van.