BUX

Leminősítették Írországot (részletes)

Két fokozattal lerontotta az ír adósság besorolását a Standard Poor’s, s a kilátásokat negatívan tartja a bankrendszer megmentése miatt várhatóan emelkedő hitelfelvételi költségek miatt.

NAPI, 2010. november 24. szerda, 09:01

Az ír kormány várhatóan több hitelt lesz kénytelen felvenni a jövőben a bankrendszer stabilizálása miatt, mint korábbi előrejelzéseinkben szerepel - indokolta a döntését a hitelminősítő. A további leminősítés kockázata is lehetséges, ha az uniós mentőcsomag nem tudja megakadályozni a tőke menekülését a szigetországból - írja a Bloomberg.

A lépéssel az ír hosszú lejáratú államadósság minősítése A-ra romlott a korábbi AA- -ról, a rövid távú adósság besorolása A-1-re a korábbi A-1+-ról. A hosszútávú besorolás még így is öt lépéssel van a bóvli kategória felett, s ugyanennyivel a görög államadósság besorolása felett.

A szociális kiadások 800 millió euróval való csökkentése is szerepel azon tervek között, amelyek a költsévetési hiányt GDP-arányos 3 százalékra csökkentenék 2014 végére Írországban. Idén a deficit a GDP 12 százalékát teszi majd ki, a bankrendszer megsegítésének költségeit is beleszámolva pedig 32 százalékot. A Bank of Ireland pedig többségi állami tulajdonba kerülhet, a folyamatos állami tőkeinjekciók következtében. Miközben az ellenzéki pártok támogatják a 2014-ig tartó deficitcsökkentési programot, a szakszervezetek a tömegeket mozgósítanák a tervezett megszorítások ellen. Brian Cowen miniszterelnök versenyt fut az idővel, hogy még a kormány összeomlása előttbefejette az EU-val és az IMF-fel folytatott tárgyalásokat. A kisebbik koalíciós partner zöldek korábban bejelentették: decemberben kilépnek a koalícióból, a független képviselők pedig a 2011-es költségvetés megoltását akadályoznák, veszélyeztetve a négyéves terv első lépcsőjét. A kormány napjai meg vannak számlálva - fogalmazott egy elemző. A Moody's Investors Service a hét elején jelentette be, hogy valószínűnek látszik Írország besorolásának több osztályzattal való rontása. A Moody's-nál jelenleg Aa2 hosszútávú besorolásba tartozik az ország, három fokkal magasabba, mint az S&P lerontott osztályzata. A Fitch Ratings az S&P-nél eggyel jobb, A+ osztályba sorolja Írországot a Bloomberg adatai alapján.

Az ír pénzügyminisztérium nem reagált a leminősítésre. Az Európai Bizottság 85 milliárd euróra becsüli az ír mentőcsomag értékét, amelyből 35 milliárdot a bankoknak címeznének, 50 milliárdot pedig az államháztartás stabilizálására fordíthatna az ország. Mivel a belső fogyasztás talpra állására 2012-ig várni kell, Írország 2011 végére várt GDP-arányos államadóssága meghaladhatja a korábban prognosztizált 120 százalékot - áll az S&P közleményében. Az európai benchmarknak tekintett német és ír állampapírok közötti kockázati prémium 45 bázisponttal 589-re nőtt tegnap, a rekord értéket november 11-én érte el a mutató, 652 bázispontos értékkel.